Náklady na bydlení drtí české domácnosti, v rámci EU patří k nejvyšším

Renta z nemovitosti

Renta z nemovitosti Zdroj: FINEMO.CZ

Ilustrační foto
.
Mladá rodina
10
Fotogalerie

Dle Eurostatu vydávají české domácnosti na bydlení v průměru čtvrtinu svých příjmů. Víc platí už jen Švédi, Francouzi, Angličani, Dánové a Finové. Nejlevněji se bydlí na Maltě.

Náklady na bydlení jsou pro Evropany největší položkou domácích rozpočtů (24,2 procenta v roce 2017), následuje doprava, jídlo a nealkoholické nápoje, restaurace a hotely, volný čas a kultura. Bydlení je výdaj, který narůstá, za posledních deset let v průměru o 1,5 procentního bodu.

Průměrná čísla jsou ale v tomto případě opravdu jen pouhá statistika, jelikož hodně záleží na situaci každého jednotlivce a jeho „spotřebním koši“.

Eurostat do výdajů na bydlení totiž započítává pouze nájemné, opravy a údržbu, dodávky vody a energií. V podmínkách České republiky, kde preferujeme vlastnické bydlení před nájemním je tak výsledek bezesporu zkreslený, jelikož nejsou započteny hypoteční splátky, což je zdaleka největší položka mnohých tuzemských domácností.

V podmínkách České republiky se proto budou sčítat extrémy na obou stranách – ti, kteří platí jen energie a opravy v první skupině (výrazně méně, než 25 procent) a ti kteří platí nájem nebo splácí hypotéku a navíc energie a opravy (výrazně víc, než 25 procent). Sečtením extrémů na obou stranách vyjde průměr, respektive ono pověstné statistické kuře (snědl ho soused, ale v průměru jste měli každý půlku).

Lze tak směle konstatovat, že poměr nákladů na bydlení vůči příjmům je v České republice skutečnosti vyšší, než pětadvacet procent, spíše bude někde okolo třiatřiceti procent, což by skutečně znamenalo neblahý triumf, jak upozorňují odbory.

Jaký podíl příjmů vydáte na bydlení?