Ve 2. čtvrtletí 2018 dosáhla průměrná mzda v Česku 31 851 korun, meziročně vzrostla o 8,6 procenta

Česko vs Slovensko, ilustrační foto

Česko vs Slovensko, ilustrační foto Zdroj: Repro MobilMania.cz

Slovensko
9. místo AZ Tower (Brno, Česká republika)
Česká republika, ČR, Pražský hrad
Slovensko
Protesty proti slovenské vládě
9
Fotogalerie

Češi jsou na tom příjmově o fous lépe, než Slováci. Naše východní sousedy navíc trápí vysoká nezaměstnanost a odliv mozků.

Česká republika a Slovensko, obě země jsou si podobné strukturou ekonomiky, rozdílné zejména měnově. Je tomu téměř jedno desetiletí, co Slováci platí eurem. Co se týče průměrných výdělků, Česko je na tom s korunou o něco lépe...

Průměrná mzda na Slovesku tedy dlouhodobě dosahuje zhruba 85 procent průměrné mzdy v České republice. Tyto vyšší výdělky pak přitahují slovenské pracovníky na český trh práce, kde čelí minimální jazykové bariéře. Na konci roku 2016 tu bylo evidováno celkem 177 tis. slovenských zaměstnanců.

Schopní nezůstanou

Podle výsledků strukturální mzdové statistiky navíc průměrná mzda pracovníků se slovenským občanstvím výrazně překonává průměr v Česku. Je tak zjevné, že k nám migrují především ti nadprůměrně schopní.

To, co brzdí slovenské sousedy, je vyšší nezaměstnanost. Od roku 2010 má Slovenská republika vyšší počet nezaměstnaných než Česko, a to při zhruba polovičním počtu obyvatel. Míra nezaměstnanosti v roce 2017 tam byla 8,1 procenta, zatímco v Česku jen 2,9 procenta.

Nejen, že je to břímě pro státní rozpočet, ale má to vliv na nabídku a poptávku na trhu práce, což se nezbytně odráží ve mzdách. Zatímco čeští zaměstnavatelé se předhánějí v závodě, kdo získá nedostatkové pracovníky, na Slovensku stále zůstává dvousettisícová armáda nezaměstnaných, ze které si podniky mohou vybírat.

Zhruba 40 procent z nich jsou navíc nezaměstnaní dlouhodobě, tedy více než jeden rok. Netřeba dodávat (pro čtenáře ze Slovenska), že v Česku si každý, kdo pracovat chce, práci najde...