Nová zelená úsporám přidává peníze. Na solární systém až 150 tisíc korun

Video placeholde

S novým školním rokem mění podmínky dotační program Nová zelená úsporám. Nově bude podporovat i větší fotovoltaické elektrárny. Domácnosti, které za podpory kotlíkových dotací vymění starý kotel za nový, a současně i zateplí dům, dostanou navíc bonus 40 tisíc korun.

V programu Nová zelená úsporám nyní běží takzvaná kontinuální výzva. Až do roku 2021, respektive do vyčerpání dotací, si domácnosti mohou říct o příspěvek na zateplení domu, na výstavbu pasivního domu nebo právě na solární systémy. Zatím byly úspěšným žadatelům vyplaceny už dvě miliardy korun.

Dotační program přitom prochází průběžnou obměnou. Před několika měsíci se rozšířil i na výstavbu bytových domů v pasivním standardu a podporuje také moderní stavební prvky, například zelené střechy. Další změny ministerstvo životního prostředí naplánovalo na začátek září.

Bonusy pro ty, co kombinují

Novinky, které odstartují 4. září letošního roku, mají přilákat domácnosti, které dosud energeticky úsporná opatření nebo výměnu kotle odkládaly. „Pokud zkombinují nákup kotle z druhé vlny kotlíkových dotací, která odstartuje ve většině krajů v září, a zateplení s podporou z programu Nová zelená úsporám, dostanou navrch bonus až 40 tisíc korun,“ upřesňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Bonus mohou získat domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří nebo instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný, úsporný, zdroj tepla. „Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku požádat o dotaci na zateplení,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Právě fond oba programy administruje.

Na speciální bonus se mohou těšit také domácnosti, které žijí v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším, kde jsou opakovaně překračovány limity škodlivých látek. Žadatelé z těchto oblastí dostanou finanční příspěvek 7 500 korun navíc, pokud si zažádají o dotaci v kotlíkových dotacích.

Solární elektrárny mají zase zelenou

Dotační program Nová zelená úsporám podporuje instalaci fotovoltaických elektráren dlouhodobě. Od září letošního roku se ale rozšíří i na systémy s vyšším instalovaným výkonem. Lidé si tak budou moci sáhnout na dotaci až 150 tisíc korun. Zároveň nabídne příspěvek i žadatelům, kteří už peníze na solární systém získali, ale rádi by ho rozšířili a zefektivnili.

Například lidé, kteří si už dříve pořídili termický systém pro přípravu teplé vody, ho budou moct rozšířit a používat ho pro vytápění. Nebo si budou moct pořídit fotovoltaické baterie ke stávajícímu solárnímu systému, aby tak dosáhli na vyšší účinnost. Pro přiznání dotace musí dojít ke zvýšení celkově využitelného zisku v budově o 20 procent oproti předchozí žádosti.

Změny míří na větší rodinné domy s větší spotřebou elektřiny. „Novinku přivítají zejména majitelé vícegeneračních domů či rodiny s malými dětmi, kde se často pere prádlo, myje nádobí a spotřebuje se více teplé vody. Vyrobenou energií mohou vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů domu,“ vysvětluje Petr Valdman.

Fotovoltaika je oblíbená, hned po zateplování

Rozšířením podpory solárních systémů úřady reagují na jejich rostoucí oblibu. Tento krok vítají i zástupci solárního sektoru. „Ve světě je o sluneční energii stále větší zájem, výroční statistiky využívání solární energie opět překonaly loňské rekordy. Vlastní elektřinu ze slunce si loni začalo vyrábět několik dalších stovek zákazníků. Klidně by to mohlo být o dva řády víc, trh na to čeká. Odhadujeme, že vylepšené podmínky Nové zelené úsporám přilákají tisíce dalších zájemců,“ dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Nyní tvoří podle Státního fondu životního prostředí ČR žádosti o dotace na solární systémy asi třetinu všech žádostí. Jsou tak druhou nejpopulárnější oblastí hned po zateplování domů.