Pokles cen nájemného v Praze se letos zpomalil

Rezidence MAISON Ořechovka

Rezidence MAISON Ořechovka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V Praze bylo letos v prvním pololetí průměrné tržní nájemné 279 korun za metr čtvereční, což znamenalo proti druhé polovině loňského roku pokles o 2,8 procenta. Zlevňování se proti loňsku, kdy ve druhém pololetí ceny klesly o 4,3 procenta, zpomalilo. V tiskové zprávě o tom dnes informoval pražský magistrát s odkazem na analýzu, kterou si město nechává pravidelně zpracovávat firmou Deloitte a která vychází z inzerátů na realitních portálech. Nájmy jsou podle dat magistrátu na úrovni začátku roku 2018 a lze očekávat další růst.

Před začátkem pandemie koronaviru nájemné v metropoli podle analýzy trvale rostlo, ve druhém pololetí roku 2019 bylo 308 korun za metr čtvereční. Od loňského roku klesá, letos se však pokles začal zpomalovat. Větší pokles podle analýzy nastal u dražších bytů, v některých lokalitách, jako jsou Háje, Kobylisy, Černý Most nebo Kamýk, v posledních dvou pololetích nájmy přestaly klesat nebo zaznamenaly mírný růst.

V posledním roce a půl je podle analýzu patrné také oživení trhu a růst počtu nabídek nájmů jak v centru města, kde mělo vliv faktické vymizení krátkodobých pronájmů přes platformy typu Airbnb, tak na periferiích. Ve druhém pololetí se dá podle analýzy očekávat vyšší tlak na trh s nájemním bydlením daný návratem desítek tisíc studentů vysokých škol k prezenční výuce.

Naopak růst kupních cen bytů pandemie nezastavila. "Ceny vlastnického bydlení rostly i v prvním pololetí roku 2021, kdy výše nájmů naopak klesly. Ze srovnání je dále patrné, že transakční ceny nemovitostí rostou rychlejším tempem, než roste cenová hladina nájemního bydlení. Za sledované období 2014 až 2020 výše nájmů stoupla o 38,5 procenta, zatímco transakční cena bytů stoupla o celých 104 procent," uvedl Petr Hána ze společnosti Deloitte.

Praha v posledních letech čelí bytové krizi dané vysokými cenami bydlení. Podle posledních čísel firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostly ceny nových bytů v metropoli na konci června meziročně v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Pražský magistrát chce dostupnost bydlení řešit například vlastní výstavbou nebo podporou družstevního či spolkového bydlení.