Investice do bytu na pronájem a na hypotéku je dnes hodně riskantní podnik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

reality, realitní kanceláře, hypotéky
Ilustrační foto
Ilustrační foto
hypotéky, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Myslet si na zisk z pronajímání nemovitosti pořízené na hypotéku je dnes podle odborníků utopie. Důvodem jsou přestřelené ceny nemovitostí a rostoucí ceny hypoték. Svou roli hrají i klesající nájmy.

„Samozřejmě, že jiná situace panuje v těch případech, kdy chtějí domácnosti uložit volné peníze do nemovitosti. Chtějí je mít tak říkajíc v cihlách. Ti se pak na nákladovost takzvané investiční nemovitosti příliš ohlížet nemusejí a v praxi to ani nedělají,“ vysvětluje finanční poradkyně Partners Dana Chňoupková Míchalová.

Investice do bytů na pronájem nedoporučuji

Docela jinak by ale podle ní měli postupovat ti, kteří mají za to, že investice pomocí hypotéky do investiční nemovitosti na pronájem je stále takové terno, jako bývalo v minulosti.

Tip: Jak vybrat tu nejvýhodnější hypotéku? Poradí vám náš srovnávač 

<a href="https://finance.e15.cz/stavebni-sporeni/srovnani/?leadGuid=406e9598-9806-

45bb-b774-28290a4ab2b2&utm_source=e15&utm_medium=banner&utm_c

ampaign=poutani_ve_clanku" target="_blank" title="Zobrazit obrázek"><img src="http://imgway.cz/v/dgRJ.jpg"/></a>

„Já osobně tu čistou klasickou investici do nemovitostí na pronájem pořízené na hypotéku svým klientům nedoporučuji. Důvod je jasný. Realitní trh je na bublině. Ceny realit dolů nepůjdou, ale ekonomika aktuálně není tak nahoře, aby úměrně k tomu zvedla příjmy lidí. Jinak řečeno, trh stojí a ceny jsou vysoko,“ vysvětluje finanční poradkyně.

Podle ní by si zájemci o takovou investici měli vždy uvědomit, že zisk v tomto případě spočívá ve výhodně pořízeném investičním bytu a výhodném pronájmu takového bytu. Což v praxi není nic jiného než levně pořízený a za pěkné peníze pronajatý investiční byt. A právě toho dosáhnout je při současných cenách nemovitostí takřka nemožné.

Problém může být i provoz investičního bytu

Dana Chňoupková Míchalová upozorňuje i na další riziko, než je jen to, že případný zájemce o investici do investičního bytu prodělá kalhoty kvůli přemrštěným cenám nemovitostí. Je to dle jejích slov celková kultura nájemního bydlení v Česku. 

„Podle mne v České republice nájemní bydlení moc nefunguje. Důvod je, že každý na něm chce jen vyrýžovat peníze. Nic není, jak má být. Správce nemovitosti není správce, který by všechno udělal, když jste nájemník. Třeba vám vyměnil žárovku. Všechno si musíte dělat, zaplatit sami,“ shrnuje svou zkušenost z trhu, na kterém se aktivně pohybuje.

Nedobré zkušenosti mají na druhé straně i pronajímatelé. Není nic výjimečného, když nájemník neplatí, jak má. Případně byt zničí. Stačí, že si pořídí psa a nedbá na hygienu. Takový byt se pak pronajímá velice těžko, natož za solidní peníze.

„Problém je ale v tom, že vy jako ten, kdo si vzal na takový investiční byt hypotéku, ji dál musíte splácet. A hypoteční splátky, jak jsem už řekla, jsou kvůli předraženým bytům vysoké. Praxe nám tak dnes a denně ukazuje příběhy těch, kteří se spálili. Buď nemají žádný výnos z pronájmu, nebo je výnos velice nízký. Takový, který nestojí za starosti, jež s pronajímáním bytu mají,“ uzavírá Dana Chňoupková Míchalová.