Příjmovou chudobou je ohroženo 9,6 procenta Čechů

bankrot

bankrot Zdroj: profimedia.cz

Česká republika se řadí k evropským zemím s nejnižším podílem lidí ohrožených příjmovou chudobou. Je zde ohroženo 9,6 procent Čechů. Vyplynulo to z výsledků loňského pravidelného šetření ČSÚ o příjmech a životních podmínkách domácností.

V roce 2017 byl průměrný čistý příjem na osobu v domácnosti 182 400 korun. O rok dříve to bylo o 10 000 méně. Většina domácností dokáže se svými příjmy dobře vyjít. Pro 17,6 procenta to ale znamená velký problém. Nedostatečnými příjmy trpí hlavně samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let, které žijí samy.

„Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Materiální deprivace

Počet lidí žijících v materiální deprivaci klesl skoro o 100 000. Míra materiální deprivace v roce 2018 činila 2,8 procenta. K položkám nejvíce ovlivňujícím tuto míru patří neočekávaný výdaj ve výši 10 700 korun a nemožnost odjet na týdenní dovolenou z finančních důvodů, které se loni týkaly 23,7 procenta respektive 20,7 procenta osob.

„Souhrnný evropský indikátor ohrožení příjmovou chudobou nebo sociálním vyloučením se meziročně nezměnil a zůstal na úrovni 12,2 procenta. Dlouhodobě se řadíme mezi země s nejnižším podílem osob žijících v ohrožení těmito jevy v Evropě,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Nejvíce platíme za bydlení

Z šetření také vyplynulo, že skoro desetina českých domácností platí za bydlení i s energiemi více než 40 procent ze svých příjmů. Zhruba dvě třetiny z nich přitom bydlí v pronajatém bytě a největší skupinu mezi nimi tvoří osaměle žijící důchodkyně.