Průzkum: V létě chceme rekonstruovat

Jednání

Jednání Zdroj: Wirtuuu

Rekonstrukce
2
Fotogalerie

Přes polovinu Čechů chce během léta zvelebit své bydlení, chalupy nebo zahrady. 41 procent těchto lidí zamýšlí do renovací investovat desítky tisíc korun. Nejčastěji budou pořizovat vybavení do domácnosti a rekonstruovat. Uvedl to průzkum pro úvěrovou společnost Fair Credit.

Rekonstruovali jsme už během karantény

„Rekonstrukce a vylepšování bydlení bývá typické pro letní období. Letošní specifické jaro s karanténními omezeními ale ukázalo, že častější pobyt doma inspiroval řadu Čechů ke zpříjemnění domácího prostředí už dříve. V průběhu března až května tak investovala do rekonstrukce nebo zvelebení domova více než polovina Čechů, což je ve shodě se zhruba stejným podílem lidí, kteří byli nuceni kvůli koronavirové pandemii zůstat delší čas doma,“ říká Tomáš Konvička, jednatel úvěrové společnosti Fair Credit.

Kolik nás „karanténní“ zvelebení domácností stálo

Do pěti tisíc korun investovali 4 z 10 dotázaných. Více než čtvrtina utratila 5 – 10 tisíc korun, skoro pětina pak 10 – 30 tisíc a 11 procent dokonce více než 30 tisíc.

Během pandemie jsme pořizovali televizory nebo jinou audiovizuální techniku. Často ale i grily a udírny nebo houpačky a houpací sítě. Naprostá většina Čechů tyto nákupy investovala z úspor a momentálně dostupné hotovosti. 8 procent kreditní kartou a jen 2 procenta sáhla po úvěru.

„Obavy z nové neznámé situace a finanční nejistota způsobily pokles zájmu o úvěry napříč trhem. S postupným návratem do normálu roste i ochota Čechů k větším investicím a případnému zadlužení,“ doplňuje Konvička.

I v létě rekonstrukce pokračují

Přes polovinu Čechů plánuje vylepšování domácností i přes léto. 45 procent z nich nakoupí vybavení do domácnosti, častěji půjde o středoškoláky a vysokoškoláky z větších měst. S úpravou zahrady počítá třetina dotázaných, 15 procent plánuje rekonstrukci nebo dovybavení chaty.

Letní investice zaplatí nejčastěji z úspor a dostupné hotovosti, a to 7 z 10 dotázaných. Asi 6 procent si pro půjčku půjde do banky nebo jiné nebankovní instituce. Zhruba 5 procent bude krýt plánované nákupy z kreditní karty a 2 procenta chtějí požádat o finanční pomoc rodinu.

Na rekonstrukci budeme čerpat pracovní volno

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny na rekonstrukci a jiné práce okolo domu plánuje skoro každý druhý Čech využít část dovolené.

„Češi tradičně zvládají řadu činností svépomocí, takže není divu, že místo aby si najali řemeslníky a volno šetřili na cestování a rekreaci, investují do péče o bydlení i několik dnů své dovolené. Nejčastěji se k tomu uchylují lidé z venkova a z domácností s čistým měsíčním příjmem mezi dvaceti a čtyřiceti tisíci korun,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Volno za účelem péče o bydlení si chce vzít 47 procent lidí. Zhruba polovině by na úpravy stačilo 1 – 5 dnů dovolené, 33 procent by potřebovalo 6 – 10 dnů a 9 procent do úpravy bydlení investuje téměř celý letošní nárok na dovolenou, tedy více než 16 dnů.