V Praze je nákladnější hypotéka, za metropolí dojíždění

Ilustrace bydlení

Ilustrace bydlení Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ilustrace bydlení
Ilustrace bydlení
Libeňský park byty
Libeňský park byty
5
Fotogalerie

Průměrné měsíční náklady jsou v Praze asi o 2000 korun vyšší než v příměstských oblastech. Zatímco v hlavním městě vychází výrazně dráž hypotéka, za jeho hranicemi zase výdaje na dopravu. Vyplývá to z analýzy developerské skupiny JRD Group.

Pořízení bytu o velikosti 3+kk je v širším centru Prahy o 30 až 40 procent dražší než v okolí metropole zahrnující například města Říčany, Benešov a Kolín. Z průzkumu mezi 3000 pražskými a 200 mimopražskými byty vyplývá, že měsíční splátka hypotéky poté v Praze vychází průměrně skoro na 38 tisíc korun, kdežto za městem na 27 tisíc korun, což je o 11 tisíc korun méně.

Náklady na provoz auta, například údržbu, opotřebování a pojištění, ale stojí mimopražské podle analýzy více než 7300 korun, zatímco Pražany necelých 3500 korun. A při výdajích za pohonné hmoty na cesty do práce, za nákupy a zábavou občan velkoměsta ušetří dalších skoro 3500 korun. V případě hromadné dopravy pak zaplatí mimopražští za dojíždění o 1300 korun více.

Z hlediska nákladů spojených s dopravou ušetří Pražané oproti obyvatelům mimopražských lokalit celkově až 9000 korun měsíčně. "Do celkového součtu by navíc měly být zahrnuty také náklady, k nimž patří například čas strávený na cestách. Jejich reálná hodnota se ale stanovuje velmi problematicky," uvedl Adam Greguš z analytického oddělení JRD Group.

Celkově vycházejí z analýzy průměrné měsíční náklady na hypotéku a dopravu a s ní spojenými výdaji v Praze asi 43 700 korun a v okolí 41 900 korun. "Vzhledem k poměrně zanedbatelnému rozdílu je proto při výběru mezi oběma variantami důležitější řešit i jiná než finanční kritéria a dát je do souladu se svými osobními potřebami a preferencemi. Jde o míru občanské vybavenosti, dopravní dostupnost, blízkost přírody, soukromí atd.," konstatoval Greguš.