Kdy hlásit příjmy osvobozené od daně a jaké hrozí sankce?

Kdy hlásit příjmy osvobozené od daně a jaké hrozí sankce? (ilustr. foto)

Kdy hlásit příjmy osvobozené od daně a jaké hrozí sankce? (ilustr. foto) Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Pokud jste v roce 2023 získali příjmy vyšší než 5 milionů korun, a současně se jedná o příjmy osvobozené od daně z příjmů fyzických osob, máte dle zákona o daních z příjmů povinnost podat správci daně hlášení o těchto příjmech, a to i tehdy, když vám nevznikla povinnost podat přiznání k dani z příjmů. Lhůtu máte do 2. dubna 2024.

Každý příjem se posuzuje zvlášť, nejedná se tedy o součet jednotlivých osvobozených příjmů. Typicky se bude jednat o příjmy z prodeje cenných papírů či podílů na obchodních společnostech a o dary od osob v příbuzenské linii.

„Výjimku tvoří ty příjmy, jež si je správce daně zjistit sám. Oznamovací povinnost se tak nevztahuje hlavně na příjmy z prodeje nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí ČR," upřesňuje Petr Kchimel, daňový poradce ze společnosti Samak Tax.

Oznámení nemá příslušný formulář. Můžete jej podat buď v listinné podobě, ústně do protokolu anebo elektronicky, a to prostřednictvím datové schránky, daňové informační schránky se zaručeným podpisem anebo s využitím přístupu se zaručenou identitou.

Pokud vám vznikne současně s podáním oznámení o osvobozených příjmech též povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob, lhůta pro podání oznámení je pak tatáž jako pro podání přiznání, tedy 2. 4. 2024 (není-li přiznání podáváno elektronicky), 2. 5. 2024 při elektronickém podání, a 1. 7. 2024, podává-li přiznání za vás daňový poradce.

Pozor na sankce

Termíny se vyplatí dodržet, sankce za jeho nepodání se mohou vyšplhat do vysokých částek, a sice:

  • 0,1 procenta z neoznámené částky, podá-li poplatník hlášení opožděně, aniž by k tomu byl správcem daně vyzván,
  • 10 % z neoznámeného příjmu, je-li oznámení podáno až po výzvě správce daně,
  • 15 % z neoznámené sumy, pokud není oznámení podáno ani po výzvě správce daně.

Při výpočtu sankce se vychází z reálného ocenění neoznámeného, resp. dodatečně oznámeného příjmu.