Nový fond v DPS není nový DIP. Jde o dva různé fondy

Důchody (ilustrační foto)

Důchody (ilustrační foto) Zdroj: E15 (Midjourney)

Německý senior podle umělé inteligence Midjourney
Důchodci (ilustrační foto)
Senior
Předčasný důchod nebo předdůchod z DPS?
Důchody
8
Fotogalerie

Přechod mezi penzijními fondy v penzijku se stal jednodušším. Vyplatí se, tvrdí odborníci. Účastnické fondy v doplňkovém penzijním spoření loni lidem zhodnotily peníze v průměru o dvě desítky procent, konzervativní fondy přidaly devět procent. 

Penzijní připojištění (PP) peníze příliš nezhodnocuje oproti doplňkovému penzijnímu spoření (DPS). Součástí vládních změn jsou ale i změny v podmínkách přechodu mezi účastnickými fondy „nového DPS“ a transformovanými fondy „starého“ PP.

„Proces je o poznání jednodušší. A také si myslím, že to velice pomůže k přesunu z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření. Opravdu je to velký rozdíl a u DPS už můžeme mluvit o investování, tedy mnohem větších možnostech zhodnocování prostředků, než jaké jsou u penzijního připojištění. Tím, že došlo ke zjednodušení procesu, lidé se tomu už tolik nebrání a jdou do toho,“ říká Lucie Jurníčková z penzijní společnosti Rentea.  

Podle ní určitě nemá smyl dělat převod, pokud je cílem ukončit smlouvu v dohledné době. Jediné, co by se mohlo udělat, je převod do povinného konzervativního fondu. Zde ale určitě není rozumné zvolit akciový fond a smlouvu ukončit například po roce investování. V tu chvíli je potřeba si uvědomit, že samotným přeinvestováním prostředků může dojít k nemalé ztrátě.  

„DPS za sebe určitě doporučuji všem lidem mladším 50 let. To platí vždy, jakmile je investiční horizont delší než deset let. Je velká škoda přicházet o zhodnocení v transformovaném fondu. Navíc převod je vždy možný s volbou dluhopisových fondů, případně nějaké kombinace fondů. Řeší se tím přání těch, kteří mají větší averzi k riziku. Ale pro investiční horizont deset let i více bych volila akciové fondy, respektive dynamičtější strategie investování,“ vysvětluje.

 

Loňský rok byl pro fondy úspěšný

Loňský rok byl podle prezidenta Asociace penzijních společností ČR (APS ČR) pro zhodnocení majetku v doplňkovém penzijním spoření „nevídaně“ úspěšný.

„Konjunktura na světových akciových trzích pomohla dynamickým fondům k průměrnému výnosu přes 20 procent. Také konzervativní fondy zazářily, a to 9procentním výnosem,“ uvedl.

Stále mnoho lidí i podle něj zůstává v transformovaných fondech, které účastníkům peníze příliš nezhodnocují. Důvodem je, že se každoročně musí udržet v kladném výnosu, což omezuje možnosti jejich investičního rozhodování. V DPS mohou fondy jít některý rok do ztráty, ale také mimořádně vydělat. To je ale na finančních trzích přirozené, takto investice na nich fungují. Mnozí lidé v Česku přesto stále raději volí jistotu takzvané „kladné nuly“. Což potvrzuje i Aleš Poklop z APS ČR.

„Ke konci roku 2023 si ve třetím pilíři spořilo a investovalo celkem 4 225 016 účastníků. Penzijní společnosti jim spravovaly majetek ve výši 595,5 miliardy korun. V novém penzijku, tedy doplňkovém penzijním spoření, investovalo celkem 1 811 743 účastníků,“ říká.  

Rozdíl mezi starým a novým penzijkem je přes 600 tisíc ve prospěch starého penzijního připojištění. V této skupině je mnoho lidí na 50 let.

„Ve věku 50 až 60 let stále mluvíme o generaci, která se nechystá do důchodu. I proto zde spíše doporučuji DPS než PP. Třeba kombinaci akciového a dluhopisového fondu, případně i povinný konzervativní,“ doplňuje Lucie Jurníčková.

U starších 60 let je pak nutné zvážit, zda chtějí v dohledné době smlouvu ukončit, nebo pracují a chtějí ještě spořit.

Nový fond v DPS není nový DIP

Nabídku účastnických penzijních fondů nově rozšiřuje nový takzvaný alternativní fond. Stále jde o penzijní fond v regulovaném prostředí třetího důchodového pilíře. Ale pozor! Nejde o další z nových fondů, které přinesly vládní změny, dlouhodobý investiční produkt (DIP).

„Asi bych DIP nenazývala penzijní fond. Pro penzijní společnosti se v DPS objevila možnost vzniku nového alternativního fondu. Ale to není DIP, jedná se o možnost založení nového účastnického fondu,“ vysvětluje Lucie Jurníčková.

Podle ní nebylo moc šťastné, že tyto dva fondy přišly ve stejné době. Penzijní společnosti DIP nenabízejí. DIP nabízejí investiční společnosti a banky. Tento produkt funguje jako podílový fond, má ale daňové úlevy, na druhé straně minimální délka spoření je deset let. Při dřívějším výběru investor o daňové úlevy přijde. Nový alternativní fond v DPS stále podléhá přísné regulaci. Fond bude více rizikový, ale současně může být i více ziskový.

„Aktuálně žádná penzijní společnost tento fond nenabízí, ale interně určitě každá z nich o tomto tématu diskutuje,“ uzavírá Lucie Jurníčková.   

Text vznikl ve spolupráci s poradenskou společností Partners.