Spoření na důchod brzy změní podmínky. Část lidí na státní příspěvek už nedosáhne

Příspěvek od státu na důchod: Nové podmínky a kdo už ho nedostane

Příspěvek od státu na důchod: Nové podmínky a kdo už ho nedostane Zdroj: Veronika Kolářová

Státní příspěvek je hlavní motivací účastníků třetího důchodového pilíře. Vládní změny v tomto pilíři ale dopadnou na většinu účastníků penzijního spoření. Mnohým z nich pak hrozí snížení měsíčního státního příspěvku.

„Nově získáte od státu až 340 korun při platbě 1700 korun měsíčně,“ jmenuje první změnu Lucie Jurníčková z penzijní společnosti Rentea.

Doplňuje, že když se k tomu připočítá i možnost daňového odpočtu a zhodnocení, stává se celý produkt o to zajímavější. Avšak je tu i další změna. Po změně zákona dojde i k ponížení státního příspěvku.

„Teď stále ještě dostáváte za částku 1000 korun od státu 230 korun. Ale nově po změně zákona za tisícovku státní příspěvek klesne na 200 korun. Určitě se vyplatí na to reagovat. Tedy částku, kterou posílám do penzijních fondů, si navýšit. Je škoda přijít o peníze,“ vysvětluje Lucie Jurníčková.

Změna snad hlavně povede k tomu, aby si lidé odkládali na stáří co nejvíce. Odborníci doporučují všem, kteří mají měsíční příspěvek pod 500 korun, aby nejpozději v červnu 2024 oznámili penzijnímu fondu změnu výše příspěvku tak, aby s účinností od 1. 7. 2024 byl jejich měsíční příspěvek minimálně 500 korun. Protože ti, co si odkládají méně, už vůbec nebudou mít nárok na státní příspěvek. 

Vlastní měsíční příspěvek

Aktuální státní příspěvek

Státní příspěvek od 1. 7. 2024

300 Kč

90 Kč

0 Kč

500 Kč

130 Kč

100 Kč

1000 Kč

230 Kč

200 Kč

1500 Kč

230 Kč

300 Kč

1700 Kč

230 Kč

340 Kč

2000 Kč

230 Kč

340 Kč

Jak si zvýšit měsíční příspěvek

Pro ty, kteří doposud chtěli a dál chtějí využívat státní příspěvky na maximum, se doporučuje navýšení měsíčního příspěvku alespoň na 1700 korun. Dostanou maximální státní příspěvek 340 korun. Změnu výše příspěvku ale musí oznámit.

„Způsobů, jak změnu nahlásit penzijní společnosti, je několik. Každá penzijní společnost může mít různé možnosti. Je to například změna v klientském portálu, odeslání změnového formuláře nebo oznámení svému finančnímu poradci. Určitě ale změnu ohlaste. Je to důležité zejména z toho důvodu, že na základě výše sjednaného měsíčního příspěvku se žádá o státní příspěvky,“ upřesňuje Lucie Jurníčková.

Podle ní ti lidé, kteří jen začnou platit více a neoznámí tuto změnu, vyšší státní příspěvek stejně nedostanou, dokud změnu nenahlásí. A ještě upozornění: Tato změna je vždy platná od prvního dne následujícího měsíce od doručení oznámení do dané penzijní společnosti.

  

Jak je to s daňovými úlevami a výpovědí smlouvy

Důležitou změnou je i zrušení výplaty státního příspěvku těm lidem, kteří si v penzijních fondech spoří, ale již mají starobní penzi. Tato změna vstupuje v účinnost 1. 7. 2024. Zavedení této změny do praxe nelze provést ze dne na den, proto se volil její odklad. Penzijní společnosti nemají v současné chvíli informaci o tom, komu byl přiznán starobní důchod, tyto informace si musejí nejdříve začít předávat.

 

„Pokud se jedná o ty, jimž byl přiznán starobní důchod, ačkoli ještě pracují, tak určitě doporučuji ve smlouvě pokračovat. Nebudou mít sice nárok na státní příspěvky, ale budou si moci od první koruny uplatnit nárok na daňové odpočty. Po změně zákona je možné si do odpočtu daní započítat částku až 48 000 korun za rok, v součtu za všechny produkty na stáří,“ radí Jurníčková.

Ti, kteří nepracují, a tak už nevyužijí možnost uplatnění daňových odpočtů, by podle ní měli minimálně dospořit dobu spoření tak, aby měli nárok na řádné ukončení smlouvy. Tedy dle starých podmínek 60 let a 60 měsíců. A to z toho důvodu, aby nepřišli o již přiznané státní příspěvky. Pak už záleží jen na tom, jak s prostředky naloží.

Text vznikl ve spolupráci s poradenskou společností Partners.

Důchodové kalkulačky na e15

Spočítejte si pomocí našich kalkulaček výši starobního důchodu, osobní vyměřovací základ a důchodový věk: