Investice do mincí či bankovek: Vyplatí se?

Svatováclavský desetidukát ze sbírky numismatika Jaroslava Kokoluse. Jeho hodnota se odhaduje na 12,5 milionu korun.

Svatováclavský desetidukát ze sbírky numismatika Jaroslava Kokoluse. Jeho hodnota se odhaduje na 12,5 milionu korun. Zdroj: ČTK

Libra vydaná Bank of Scotland
Slovenská euromince s motivem Konstantina a Metoděje
Pamětní mince s renesančním mostem ve Stříbře
pamětní medaile k vypuštění družice Veněra 4
5
Fotogalerie

Investice do mincí a bankovek není pro každého, jelikož vyžaduje znalosti i štěští. Pokud ale dobře koupíte, výnos může být opravdu zajímavý.

Lidé, kteří chtějí zhodnotit svůj kapitál, už nemusejí investovat zdaleka jen do zlata, které patří dlouhodobě v tomto směru k nejvyhledávanějšímu artiklu. Rychlé zhodnocení nabízí také například svatováclavské dukáty ražené za První republiky.

Atraktivními se staly v poslední době také pamětní 0€ bankovky. Letos jich bylo vydáno sedm, jedna například v den 80. narozenin Karla Gotta. Extrémně zajímavé jsou pak dle údajů největšího českého online tržiště Aukro zejména bankovky ČSR.

Cena svatováclavských dukátů v posledních letech vzrostla poměrně dramaticky. Několik let zpátky se běžnější ročníky prodávaly za polovinu současné ceny. Nyní je to v závislosti na stavu mezi devíti a třinácti tisíci korunami za kus,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra.

Jeho slova potvrzuje i analytik Czech Fund Lukáš Kovanda: „Před třemi lety se prodal výroční dukát z roku 1939 za 2,6 milionu korun. Prodávající jej přitom sám pořídil o třináct let dříve za třináctkrát nižší sumu. Každý rok v období let 2004 až 2016 mu tedy dukát nominálně vydělal zhruba tolik, na kolik jej při nákupu vyšel. Taková investice je tedy jednoznačně ternem. Zatímco cena daného dukátu se během uvedeného období zvýšila na třináctinásobek, cena zlata jako takového poskočila jen na 3,4násobek.“

Jedním dechcem ale dodává, že k investici do mincí je třeba přistupovat s obzvláštní dávkou obezřetnosti, jelikož investování do mincí si žádá značnou dávku odbornosti.