Průměrný český investor do fondů loni vydělal 5,9 procenta

.

. Zdroj: Shutterstock

Průměrný český investor do podílových fondů dosáhl loni ročního zhodnocení 5,86 procenta. Za výkonností stály především akciové fondy ve čtvrtém čtvrtletí 2020. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v ČR.

"Na kapitálových trzích hrály loni prim akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce. Znatelné oblibě se těšily i společnosti zohledňující princip udržitelnosti. S tím souvisí i zaměření nejúspěšnějších aktivně řízených fondů v Indexu českého investora CII750," komentoval vývoj investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník.

Po prvním kvartálu loňského roku se podílové fondy v ČR ocitly podle Indexu CII750 hluboko v záporné hodnotě minus 9,92 procenta. Po zbytek roku se však českému investorovi poměrně rychle dařilo umazávat ztráty a na výchozí nulové zhodnocení dosáhl počátkem října. "Pro konečný kladný výsledek se ukázal jako rozhodující dynamický růst podílových fondů z posledních dvou měsíců," uvedl Bechník.

Na rozdíl od třetího kvartálu se v závěru roku rychlost zhodnocování českých investic výrazně zvýšila. Křivka indexu tak po předchozím váhání nabrala strmější růst. Za říjen si ještě investice musely na lepší výsledek počkat, meziměsíčně přidaly 0,46 procenta. V listopadu ale nabrala dynamika na tempu a český investor si připsal 4,61 procenta. Prosinec přinesl zhodnocení 1,69 procenta.

Nejlépe se dařilo akciím z USA, asijského regionu, konkrétně z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Na spodních příčkách se nachází akciové indexy ze zemí Brazílie, Kolumbie, Británie či Ruska. Globální akciový index rostl o 14,34 procenta. Úspěšné byly sektory technologií a zbytné spotřeby. Nejslabší byl energetický a finanční sektor či vybraná průmyslová odvětví.

Globální trh bezpečnějších korporátních dluhopisů investičního ratingového pásma posílil za rok o 10,4 procenta, zatímco rizikovější dluhopisy vysokých výnosů zhodnotily o sedm procent. Vládní dluhopisy si globálně polepšily o 9,2 procenta. České státní dluhopisy přinesly výkonnost kolem pěti procent.

Z pohledu měn pomáhalo evropským akciím zhodnocující se euro, zatímco americký dolar spíše znehodnocoval investice v USA. Index porovnávající americký dolar proti šesti předním světovým měnám totiž za rok oslabil zhruba o sedm procent. Druhá půle roku pak převážně svědčila fondům zajištěným do české koruny, a to především proti americkému dolaru.

Majetek ve fondech kolektivního investování se podle dat Asociace pro kapitálový trh za první tři čtvrtletí zvýšil o dvě miliardy na 559 miliard korun. V roce 2019 průměrný český investor vydělal 8,9 procenta.