UCB: Výhodnost nákupu rezidenčních nemovitostí je stále téměř nulová

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy na pražském Smíchově
2
Fotogalerie

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí v červnu nepatrně vzrostla. Vyplývá to z ukazatele, který poskytla UniCredit Bank, tzv. Indikátoru napětí na trhu nemovitostí.Ten stoupl v červnu meziměsíčně o tři body na 0,02 procenta, čímž příležitost vydělávat na rozdílu relativně drahých nájmů a nízkých úrokových sazeb zůstala nadále prakticky nulová.

"Výhodnost nákupu rezidenčních nemovitostí již delší dobu klesala a v dubnu se UniCredit Indikátor napětí na trhu nemovitostí dostal po sedmi letech setrvale kladných hodnot pod nulu. Na tomto vývoji se podepsal růst výnosů vládních dluhopisů a skutečnost, že nájmy přestávaly držet krok se zdražujícími nemovitostmi," uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Hrubá roční výnosnost nájemného zůstala na 3,91 procenta, po zohlednění předpokládané fixní míry opotřebení (dvě procenta) tak odhadovaná čistá roční výnosnost činila 1,91 procenta. Růst hypotečních sazeb znevýhodňuje nákup bytu z pohledu lidí s hypotékou, pro střadatele jsou vzhledem k nízkým výnosům vládních dluhopisů nemovitosti nadále zajímavou investiční příležitostí.

"Do budoucna očekáváme postupný růst výnosů vládních dluhopisů i hypotečních sazeb, což by mělo stlačit indikátor napětí zpět pod nulu a působit na zpomalování růstu cen nemovitostí v ČR," odhadl Pour.

Relativně vysoké nájmy vzhledem k cenám v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami budou podle něj ale nadále přiživovat poptávku po nemovitostech v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě či Pardubicích. Na druhou stranu nákup bytu v Praze, Brně a Zlíně je pro investory na průměru již nevýhodný, dodal.

UniCredit indikátor napětí na trhu nemovitostí ukazuje, do jaké míry jsou české nemovitosti pro investory atraktivní. Čím atraktivnější investicí české nemovitosti jsou, tím více tlačí zvýšená poptávka ceny nahoru.