Průměrná cena nafty v Česku se dostala přes 49 korun, benzin je téměř za 47 korun

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Tankování paliva (ilustrační fotka).
2
Fotogalerie

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 koruny, litr nafty už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta o více než deset korun. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ceny paliv rostou v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Podle ekonoma je tempo zdražování tak enormní, že to neodpovídá aktuálnímu stavu na trzích s ropou, ani vývoji kursu koruny k dolaru. V dalších sedmi dnech budou pohonné hmoty v ČR dále zdražovat, i když pomalejším tempem než v uplynulém týdnu.

"Rekordní je také samotné tempo zdražování uplynulého týdne. Cenové úrovně i tempo zdražování jsou tak enormní, že to neodpovídá aktuálnímu stavu na trzích s ropou, ani vývoji kursu koruny k dolaru. Zřejmě tedy dochází k tomu, že distributoři a čerpací stanice v ČR si neobjektivně navyšují marže, 'mastí si kapsu', pod vlivem momentální napjaté situace související s válkou na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady, zejména v podobě růstu cen energií a obecné inflace," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Benzín by mohl podle něj za týden stát 50,50 koruny za litr, nafta zhruba 53 korun za litr.

Cena barelu ropy v korunách je podle Kovanda v podstatě stejná, jako v polovině července 2014. Přitom tehdy byla průměrná cena nafty zhruba 36,40 koruny za litr, zatímco dnes je více než 49 korun za litr. Loni se navíc o korunu na litr snižovala spotřební daň z nafty. "Zohledníme-li obecnou inflaci, pak 36,40 koruny za litr roku 2014 odpovídá v roce 2022 zhruba 43 korunám. Něco ale vezme zpátky zmíněné snížení spotřební daně, takže jsme opět poblíž 42 korun. Ceny nafty u čerpacích stanic jsou tedy dnes stále o zhruba sedm korun na litr vyšší než v červenci 2014, a to po zohlednění ceny ropy, kursu koruny k dolaru, daní i obecné inflace," uvedl Kovanda.

Zdražování ještě zrychlilo v posledních dnech. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 koruny, u nafty o 1,56 koruny. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr v pondělí vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě. "Byli bychom velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží," řekl Švagr.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu je tam v průměru za 45,82 koruny, litr nafty za 48,48 koruny. Naopak nejdražší benzin mají čerpací stanice v Praze, kde litr stojí průměrně 47,21 koruny. Nejdražší nafta se tankuje v Kraji Vysočina, a to v průměru za 49,38 koruny za litr.

Před rokem byl benzin v Česku o 16,79 koruny levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 20,53 koruny méně.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Podle dopravců jsou ale opatření nedostatečná, volají po dočasném zastropování cen a následném snížení spotřební daně. Zemědělský svaz pak uvedl, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot nijak neprojeví.