Průměrná mzda stoupla o 5,3 procenta, nadále poroste

...

... Zdroj: Shutterstock

Online půjčky, ilustrační foto
Online půjčky, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun, oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Po odečtení inflace, tedy růstu cen, se výdělek zvýšil o 2,8 procenta. Průměrná mzda vytrvale roste v Česku již od začátku roku 2014.

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl meziročně o 5,2 procenta na 23 704 korun. U mužů dosáhl 25 905 korun a u žen 21 162 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed rozdělení hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly v prvním čtvrtletí 2017 mzdu mezi 13 200 korun a 43 107 korun.

K růstu mezd podle analytiků pomáhá především nízká nezaměstnanost, nedostatek pracovních sil a růst minimální mzdy. To by podle ekonomů mělo vést k celoročnímu růstu průměrné mzdy kolem pěti procent. Zároveň někteří ekonomové upozorňují, že takový růst mezd není kvůli konkurenceschopnosti ekonomiky dlouhodobě udržitelný.

Stabilní růst mezd by se tak rovněž podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka měl i nadále kladně promítat do spotřeby domácností. Ta je podle něj nejstabilnější složkou HDP. „Pozitivní zprávou navíc je, že jak vnější, tak i domácí ekonomický vývoj naznačuje, že mzdy podobně rychlým tempem porostou i v nadcházejících čtvrtletích letošního roku,“ uvedl.

Z jednotlivých krajů si udržela nejvyšší mzdu jako obvykle Praha, ačkoli zaznamenala nejnižší růst z celého Česka. V Praze mzda stoupla o 4,3 procenta na 36 194 korun. Nejvýrazněji vzrostla mzda v Plzeňském kraji, a to o 6,8 procenta na 26 846 korun. Nejnižší mzdu měli stejně jako na konci loňského roku lidé v Karlovarském kraji, kde činila 23 807 korun. V jednotlivých odvětvích se růst mezd lišil až zhruba o 11 procentních bodů, v žádném se ale výdělek nesnížil.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek ovšem upozornil, že současné tempo růstu mezd není dlouhodobě udržitelné. „Mzdy totiž rostou rychleji než produktivita práce, jednotkové mzdové náklady již druhým rokem stoupají a cenová konkurenceschopnost se zhoršuje. Dohromady s posilováním kurzu koruny jde o nebezpečnou kombinaci pro exportně orientovanou ekonomiku spoléhající zejména na výrobu a export zboží s nízkou přidanou hodnotou,“ uvedl.