Pět nejčastějších mýtů o cestovním pojištění

Zdroj: Pixabay

Také milujete cestování? Kdo by nerad opouštěl hranice všedních dnů a nehledal exotické zážitky, že? Vždyť čekají za rohem i na druhé straně planety. Pokud ale máte namířeno do zahraničí, určitě byste měli zvážit uzavření cestovního pojištění.

Proč je dobré myslet na cestovní pojištění, najdete už v jeho názvu. Na cestách se vám může přihodit spousta nenadálých situací, které se v neznámém prostředí řeší o poznání hůře než doma. Cestovní pojištění proto kryje rizika spojená se ztrátou zavazadel, ale třeba i s náhlým onemocněním nebo s úrazem. V zásadě záleží, jak si jej nastavíte. Pro jeho variabilitu je však ve veřejnosti zakořeněná celá řada mýtů. Pojďme je společně vyvrátit.

Pixabay

1. Cestovní pojištění je zbytečné

I když si to jen neradi připouštíme, cestování je spojeno i s celou řadou rizik. Pro Středoevropana exotická onemocnění, podvodníci, kteří turistu považují za snadný cíl nebo třeba jen hloupá náhoda, kvůli které ztratíte své věci. To všechno se vám na dovolené stane přece jen o něco pravděpodobněji než doma. K tomu si přidejte obvykle jen slabší znalost místních zvyklostí a na problém je zaděláno. Přesně tyto problémy může pomoci vyřešit cestovní pojištění.

Na druhou stranu určitě nelze říct, že byste cestovní pojištění měli uzavírat, jakmile se chystáte přejet hranice. Pokud vyrážíte jen na výlet do některého ze sousedních států, bude nejspíše zbytečné. Čím dále a na čím déle však cestujete, tím důrazněji lze uzavření cestovního pojištění doporučit. Pro každé pojištění přece platí, že jeho důležitost roste s rizikem, že?

2. Všechny typy úrazů a nemocí jsou pokryty

I když si spousta lidí myslí, že jim cestovní pojištění pokryje veškeré náklady spojené s úrazy či nemocemi v zahraničí, obvykle tomu tak není. Pojišťovny se samozřejmě chrání, a tak mezi výjimkami z krytí obvykle najdete onemocnění, s nimiž jste už na cestu vyrazili. Stejně tak můžete přijít zkrátka, pokud se na dovolené věnujete nebezpečným aktivitám. Úrazy vzniklé při potápění nebo při provozování extrémních sportů bývají ve výjimkách uvedeny také často. A stejné to bývá, pokud k úrazu dojde pod vlivem alkoholu či drog nebo v blíže specifikovaných nebezpečných oblastech. Místa s vysokým rizikem teroristických útoků nebo válečné zóny tedy určitě nejsou lokalitami, kde vám běžné cestovní pojištění pomůže.

Vždy se proto důkladně zajímejte, co konkrétně kryje, resp. nekryje právě to vaše cestovní pojištění. ERV a další seriózní pojišťovny nemají důvod cokoli tajit, a tak výjimky z pojištění snadno dohledáte ve smlouvě. Pokud si nechcete své oblíbené adrenalinové aktivity o dovolené upírat, budete muset najít takovou pojišťovnu, která s tím nebude mít problém. Připravte se ale na to, že si připlatíte.

Pixabay

3. Cestovní pojištění pokrývá i ztrátu nebo krádež osobních věcí

Spousta lidí si cestovní pojištění uzavírá s vidinou, že dostane za své věci peníze, pokud je někdo odcizí nebo pokud je sami ztratí. A cestovní pojištění skutečně pokrývá i tyto události. Vše má ale svá omezení. V tomto případě je opět ukryto v nastavení konkrétního krytí. Obvykle dostanete proplaceny náklady na ztracené či odcizené osobní věci či zavazadla. Píděte se ale i po tom, zda se pojištění vztahuje i na finanční hotovost a na cenné věci, resp. na jak cenné věci. Šperky nebo profesionální foťák už mohou mít takovou hodnotu, že je základní pojištění nepokryje. 

Dobrou zprávou je, že ERV pojišťovna a další seriózní pojišťovny umožňují pojištění nastavit podle individuálních potřeb. 

4. Jedno cestovní pojištění stačí pro jakoukoli cestu

Už z výše uvedeného vám musí být jasné, že skutečně univerzální cestovní pojištění neexistuje, resp. určitě ne v rozumných cenových relacích. Spousta lidí má přitom uzavřené dlouhodobé cestovní pojištění a mají pocit, že jsou dokonale chráněni. Každá cesta má ale svá specifika. Cestujete do zemí s různými riziky, máte s sebou různou výbavu, chcete dělat různé věci. Tomu by mělo odpovídat i nastavení cestovního pojištění. Rozhodně lze proto doporučit uzavírat krátkodobá cestovní pojištění na míru, nebo ta dlouhodobá před každou cestou správně nastavit.

Pixabay

5. Získání cestovního pojištění je složité a časově náročné

Tak toto už v dnešním světě neplatí. I cestovní pojištění můžete uzavřít online. Můžete přitom zvolit cestu srovnávačů, nebo jít po jistotě a rovnou oslovit spolehlivou pojišťovnu. I na webových stránkách konkrétních pojišťoven totiž lze cestovní pojištění uzavřít. Pokud si nejste zcela jisti, může pomoci telefonát se specialistou. A kdo dává přednost osobnímu jednání, domluví si schůzku přímo v pojišťovně a během několika málo desítek minut celou věc vyřeší osobně. Možností je skutečně hodně.

Cestovní pojištění je doopravdy důležitá pojistka při cestách zejména do exotických destinací. Nepodceňujte jej. Vždy přemýšlejte, co je důležité právě pro vás a vaši cestu a v případě potřeby si nechte poradit. A hlavně se nebojte! S cestovním pojištěním je sice spojeno mnoho mýtů, ale vy už teď víte, že realita vypadá úplně jinak.