Hypotéky letos mírně podraží. Na vině je nejistá budoucnost

Česká národní banka, ilustrační foto

Česká národní banka, ilustrační foto Zdroj: ČTK

V tomto roce nejspíše musíme počítat s lehkým růstem úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Na vině je nejistá budoucnost ekonomiky, ale i rostoucí rizikovost zájemců o úvěr na bydlení. Banky budou uvážlivé v odhadování cen financovaných nemovitostí.

Za rok 2020 hlásí banky obrovský zájem o nové hypotéky. Bylo to hlavně díky nízkým úrokovým sazbám. „V průběhu roku 2020 úrokové sazby hypotečních úvěrů klesaly. Na pomyslné dno dosedly v posledním čtvrtletí. Některé banky nabízely hypotéky se sazbami pod 1,5 procenta ročně,“ potvrzuje analytička Veronika Hegrová z webu hyponamiru.cz.

Velkým pozitivem pro kupující nemovitostí bylo zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitých věcí. Například u bytu za čtyři miliony korun ušetřil nový majitel nemovitosti na dani 160 tisíc korun.

Letos sazby mírně porostou

Úrokové sazby hypotečních úvěrů ovlivňuje více faktorů. Mezi ty hlavní patří výše základních úrokových sazeb v ekonomice, vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu, nastavení úrokových marží bank a v neposlední řadě také očekávaný vývoj české ekonomiky.

„Česká národní banka stále drží základní úrokovou sazbu na úrovni 0,25 procenta. Od této sazby se odvíjí úročení všech typů spotřebitelských úvěrů včetně hypoték. Sazby ČNB se pravděpodobně budou pohybovat velmi nízko i v následujících měsících. Sazby hypoték letos mírně porostou především z důvodu vyšší rizikovosti žadatelů o úvěr. V prvním pololetí se budou sazby pohybovat v rozmezí dvou až tří procent,“ vysvětluje Hegrová.

Zájem o hypotéky bude nižší

V souvislosti s pandemií a s tím, jak se podepisuje na finanční situaci spousty Čechů, budou banky mnohem přísněji posuzovat jak bonitu žadatele, tak i to, jaká je udržitelnost jeho příjmů. Lidé pracující v nejvíce zasažených oborech ekonomiky budou ještě dlouho pro banky rizikovou skupinou zájemců.

Nelehké získat úvěr může být i pro lidi, které pandemie nezasáhla. Problémem může být nižší odhadní cena nemovitosti.

„Banky jsou nyní v odhadech cen nemovitostí opatrnější a půjčují méně. Hlavním důvodem opatrnosti je ekonomická nejistota spolu s hrozbou rostoucího počtu nesplacených hypoték. Největší rozdíly mezi kupní a odhadní cenou banky jsou u nemovitostí ve špatném technickém stavu a rovněž nemovitostí v méně vyhledávaných lokalitách,“ dodává Veronika Hegrová.