Koronavirus srazil hypoteční trh o čtvrtinu níže, dno teprve přijde

Hypotéky začínají zdražovat.

Hypotéky začínají zdražovat. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Ilustrační foto (projekt Petrohradská společnosti Central Group
Ilustrační foto
hypotéky, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Pandemie koronaviru během března tvrdě dopadla na domácí hypoteční trh. Češi si na bydlení napůjčovali o čtvrtinu méně peněz za průměrný úrok 2,45 procenta. Hypotéky tak oproti únoru navzdory propadu sazeb České národní banky mírně zdražily. Svědčí o tom březnové statistiky Fincentrum Hypoindexu.

Dno hypotečního trhu má však Česko v příštích měsících teprve před sebou, na trhu má být ale o něco levněji. 

„U průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračuje stoupající trend posledních měsíců. Naopak průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru se po sedmi měsících zastavila a došlo i k lehkému poklesu její hodnoty na stávajících 2 514 041 korun,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. „Průměrné sazby se ustálí v příštích měsících kolem dvou procent, níže ale banky kvůli rizikům vesměs nepůjdou,“ soudí šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

Průměrná výše hypotečního úvěru klesla podle Fincentra ve srovnání s únorem letošního roku o 103 tisíc korun a vrátila se na úroveň listopadu 2019 mírně přesahující 2,5 milionu korun. „Rizika jsou za současné situace pro banky příliš velká, proto zvyšují požadavky na objem vlastních prostředků a půjčují klientům méně peněz v poměru k zástavní hodnotě nemovitosti,“ dodává Sýkora. 

Březnové statistiky ještě byly příznivě ovlivněny smlouvami předdomluvenými ještě před pandemií, které se v březnu jen podepsaly. „Největší propad nastane během května a června, třetí kvartál už může nastat pod vlivem příznivějších cen nemovitostí oživení hypotečního trhu,“ uvádí Ostatek. Hypoteční dno bude podle něj ležet oproti únoru zhruba o třetinu níže.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle Fincentrum Hypoindexu pravidelně roste od ledna letošního roku. Během března snížila ČNB v souvislosti s pandemií sazby z 2,25 na jedno procento.