Odborníci tipují letošní průměrný úrok u hypoték kolem pěti procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Hypoteční trh loni překonal další rekordy. Podle České bankovní asociace banky (ČBA) a stavební spořitelny loni 178 tisíc hypoték. Což je o polovinu více než v roce 2020. Hypotéky si sjednávali ti, kteří chtěli ochránit úspory před inflací i ti, kteří si chtěli pořídit vlastní bydlení.

Podle hlavního ekonoma skupiny Partners Martina Mašáta se letos tuzemský hypoteční trh v důsledku vyšších úroků docela jistě zklidní. Neztotožňuje se ale s názorem, že hypotéky, u nichž se nyní úrok pohybuje na úrovni čtyř procent, zdraží docela extrémně.

„Podle mě se úroky u hypoték zastaví u nějakých šesti procent. A to i tehdy, kdyby centrální banka dál významně zvedala úrokové sazby,“ říká

Šéf skupiny Petr Borkovec má za to, že hypoteční úroky se na šest procent ani nedostanou. Zároveň upozornil, že průměrný úrok u hypoték za posledních dvacet let činí 4,5 procenta.

„To znamená, že takto vysoké úroky nejsou zase nic tragického. Pokud lidé nekupují předražený barák, to je zase jiná věc,“ uvedl.

ČBA: Úroky u hypoték budou kolem pěti procent

Podle hlavního ekonoma ČBA Jakuba Seidlera je ale jisté, že hypotéky na konci loňského roku zdražily. A ještě zdraží.

„Tržní úrokové sazby, od kterých se nejvíce odvíjí hypoteční sazby, v závěru minulého roku vzrostly a nyní se pohybují na nejvyšší úrovni od roku 2008. V té době byla průměrná hypoteční sazba u nových hypoték kolem 5,5 procenta,“ říká.

I podle něj se tato úroková hladina u hypoték letos nejspíš stane standardem: „Pokud se tržní sazby letos výrazněji nezmění, měly by hypoteční sazby letos postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od zvolené délky fixace.“

Stejně jako zástupci Partners i on doporučuje dlužníkům raději volit kratší dobu fixace s nadějí, že úrokové sazby výhledově opět poklesnou. Byť jak upozorňuje univerzální „nejvýhodnější“ řešení neexistuje ani c tomto případě. To proto, že tržní úroková sazba s delší splatností je nižší, naopak s kratší splatností vyšší.

Vyjadřuje se i k průměrná výše hypotéky. Ta dle jeho slov v prosinci nepatrně klesla. Pohybovala se však na podobné úrovní jako loni v listopadu, a to kolem 3,45 milionu korun.

V této souvislosti pak upozorňuje, že letošní další očekávané zvýšení úrokových sazeb zvýší i měsíční splátku u nových či refixovaných hypoték.

„Pokud se průměrná hypoteční sazba v letošním roce dostane k hranici 5 procent, bude to pro průměrnou velikost hypotéky znamenat oproti současnosti nárůst měsíční splátky o tři a půl až čtyři tisíce korun měsíčně. Ve srovnání s 2procentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v letech 2016 a 2017, by hypoteční sazby na 5 procent znamenaly růst měsíční splátky u průměrné hypotéky o pět až šest tisíc korun měsíčně,“ vysvětluje.

S hypotékou mohou pomoci rodiče, říká poradkyně

Jakkoli ceny hypoték i nemovitostí rostou, podle finanční poradkyně Dany Chňoupkové Míchalové je na financování vlastního bydlení i na hypotékou vždy správný čas. Pro svůj názor má jednoznačný argument: „Protože čím dříve lidé s jejím splácením začnou, tím dříve s ním také jednou skončí.“

V této souvislosti upozorňuje na úlevy ČNB pro žadatele o hypotéku do 36 let. A zmiňuje možnost zvýhodněného úvěru pro mladé od Státního fondu rozvoje investic (SFRI). Vyjadřuje i názor, které nemusí potěšit každého z rodičů, ale realita podle ní o ničem jiném nevypovídá. Podle ní by mladým lidem s hypotékou měli, je-li to potřeba, pomoci rodiče. A to ve smyslu, aby jim pomohli zafinancovat spoluúčast, aby si hypotéku vůbec mohli vzít.

„Dnešní 10procentní či 20procentní finanční spoluúčast u hypotéky je vždy milion korun a více. A pokud ti rodiče nechtějí mít své děti na krku do smrti, měli by na to myslet. Měli by jim spořit nebo prostě pomoci s financemi či svou vlastní nemovitostí k dozajištění jejich hypotečního úvěru,“ říká Dana Chňoupková Míchalová.

Jinak, jak dodává, není příliš cest, jak se mladí lidé bez milionů na kontě při dnešních cenách nemovitostí dostanou k vlastnímu bydlení.