Počet nových exekucí loni klesl o 18 procent na 408 000

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

V ČR bylo roce 2020 zahájeno 407 694 nových exekucí, což znamená meziroční pokles o více než 18 procent. Jde o nejmenší počet nově zahájených exekucí minimálně za posledních 11 let. Vyplývá to z dat, které sdělila Exekutorská komora.

"Opět se potvrzuje dlouhodobý trend predikovaný Exekutorskou komorou, tedy že exekucí bude každoročně zahajováno méně a méně," uvedl viceprezident komory Jan Mlynarčík. Významný podíl na tak velkém poklesu může podle něj mít i současná epidemická situace související s onemocněním covid-19.

"Na základě vládních opatření se plošně omezilo provádění exekucí, čímž dochází k faktické paralýze věřitelů, kteří ztrácí víru ve vymožení svých pohledávek," upozornil Mlynarčík.

Komora již loni varovala před navrhováním opatření, která mají za cíl omezit vymahatelnost práva, ať už jde o moratorium na exekuce či omezování tzv. mobiliárních exekucí. Ty jsou ale podle komory často jediným nástrojem, jak se věřitel ke svým prostředkům může dostat.

Data, z nichž komora čerpala, odpovídají stavu z rejstříku zahájených exekucí k 21. lednu 2021. Tento rejstřík spravovaný ministerstvem spravedlnosti je ještě postupně doplňován soudy. Předpokládaná změna absolutních čísel za loňský rok však bude podle Mlynarčíka jen minimální.

Prezident Miloš Zeman loni v listopadu podepsal novelu zákona, podle níž jsou exekuce movitých i nemovitých věcí až na výjimky pozastaveny do konce letošního ledna. Vláda původně navrhovala moratorium na exekuce jen u movitých věcí do konce února.

Novela prodlužuje nebo obnovuje změny některých pravidel insolvencí a exekucí v souvislosti s nynější koronavirovou krizí. Firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nemusí podat až do konce letošního června insolvenční návrh. Povinný souhlas věřitelů s prodloužením ochranného moratoria u insolvenčních návrhů je zrušen.

Zkrácení moratoria na exekuce movitých věcí o jeden měsíc komora uvítala. Usilovala ale o to, aby výjimka skončila už na konci roku. Platforma Exekutoři proti teritorialitě a Česká asociace věřitelů uvedly, že exekuční moratorium sníží vymahatelnost práva a poškodí věřitele.

Exekutorská komora České republiky sdružuje soudní exekutory, vykonává jejich samosprávu a dohlíží nad jejich úřední činností. Členství v komoře je pro všechny exekutory ze zákona povinné. Komora sídlí v Praze a má pobočku v Brně.