Potřebujete peníze? Úvěry v roce 2018 podraží

Nemovitosti v metropoli

Nemovitosti v metropoli Zdroj: Aleš Pospíšil

Nová zástavba
Základy rodinného domu
Bydlení na venkově
Nová zástavba
Banka
16
Fotogalerie

Vlastní bydlení, nová kuchyně či auto... Bez úvěru to často nejde a predikce na rok 2018 je jasná: peníze kvůli zvyšování úrokových sazeb podraží, hypoteční úvěry se mohou vyšplhat přes 3 procenta. Nemovitosti navíc stále zdražují, vliv má i regulace ČNB. Proto není radno přešlapovat na místě, pokud už se musíte zadlužit, neváhejte a využijte stále ještě příznivé podmínky.

Centrální banka se po pěti letech odhodlala navýšit základní úrokové sazby. Krok, který hypoteční trh s napětím očekával již delší dobu, se projevil ve zvýšení průměrné úrokové sazby o zhruba 0,3 procenta, na listopadových 2,15 procenta. Kromě zdražování, má na hypoteční trh nezanedbatelný vliv i dopad opatření ČNB.

Tedy regulace, která omezila prodej hypotečních úvěrů s přesahující 80 procent LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti). Banky navíc půjčují nikoli dle kupní, ale odhadní ceny, která bývá nižší.

Příklad: prodejní cena nemovitosti je 3,5 milionu korun. Odhadce banky hodnotu nemovitosti odhadl o dvě stě tisíc korun nižší. V takovém případě potřebujete alespoň 860 tisíc svých jen jako základ hypotečního úvěru (20 procent LTV).

Během jedenácti měsíců roku 2017 si podle Hypoindexu Češi napůjčovali na bydlení více než 205 miliard korun. S ohledem na tempo růstu je nyní ještě obtížné odhadovat, zda si lidé v prosinci sjednají hypotéky za více než 20 miliard, čímž by byl překonán loňský rekord. Bezesporu však půjde o jeden z nejúspěšnějších hypotečních roků.

Ukazuje se tak, že i přes restrikce ze strany ČNB se Češi nebáli si na bydlení půjčovat. Proč? Důvodem jsou v první řadě stále velmi nízké úrokové sazby. Vzpomeňme si na rok 2008 a sazby dosahující k hranici 6 procent. Roli hrála také obava Čechů z dalšího zpřísnění podmínek získání hypotéky a rovněž důslednější posuzování bonity klientů bank.

Co čekat v roce 2018?

Dle analytiků ze společnosti Swiss Life se se dočkáme dalšího zdražování. Úrokové sazby komerčních bank porostou zároveň se sazbami ČNB. Průměrná úroková sazba bude v příštím roce atakovat tříprocentní hranici.

Druhým faktorem jsou rostoucí ceny nemovitostí, a to zejména v Praze. Češi jen v letošním roce potřebovali na koupi nového bytu o velikosti 70 m2 téměř jedenáct ročních platů, nejvíce z 16 evropských států.

Ceny nemovitostí letí strmě vzhůru o desítky procent a již nyní rostou nejrychleji v Evropě. To může představovat riziko nejen pro banky, jako poskytovatele, ale i pro lidi samotné. Především pro střední třídu ve velkých městech, která by v případě ekonomického poklesu nemusela současné splátky zvládat.