Češi se ve změnách dodavatelů mírnili. I proto, že energie zlevňovaly

Dodavatelé energií (ilustrační foto)

Dodavatelé energií (ilustrační foto) Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

.
.
.
..
..
7
Fotogalerie

Jednou z možností, jak ulevit našponovanému rozpočtu, je změnit dodavatele elektřiny nebo plynu a platit méně. Počet přechodů ale loni klesl. Důvodem jsou i klesající ceny energií.

Ačkoli byl loňský rok plný nejistot a mnohé domácnosti musely kvůli výpadkům příjmů začít šetřit, počty změn dodavatelů elektřiny a zemního plynu meziročně klesly, a to zhruba o 2,7 procenta. Ukazují to statistiky operátora trhu s elektřinu OTE ČR.

Výrazněji ubylo změn v případě zemního plynu. Zatímco v roce 2019 si nového dodavatele plynu vybralo 212 958 domácností, loni to bylo něco málo pod dvě stě tisíc. V případě elektřiny přešlo v roce 2020 k nové energetické firmě 308 513 domácností, což je o téměř 12 400 méně než předloni.

Domácnosti a změny dodavatele elektřiny a plynu (2015 až 2020)

Rokelektřinazemní plyn
2020308 513199 946
2019320 901212 958
2018371 299261 354
2017272 010225 851
2016263 074201 647
2015183 124175 988

Zdroj: OTE ČR

Nižší ceny energií, méně přechodů

Důvodem poklesu zájmu o změnu dodavatele elektřiny i zemního plynu je podle analytiků zlevňování. „Lidé přemýšlejí o změně dodavatele hlavně, pokud se zdražuje. To se stalo například v roce 2018 a tehdy také počet změn dodavatele narostl. Loni se spíše zlevňovalo, především ve druhé polovině roku,“ vysvětluje analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

O tom, že domácnosti a firmy od roku 2021 na elektřině a zemním plynu ušetří, se mluvilo v průběhu celého loňského roku. Výše konkrétní úspory pak záleží na celé řadě parametrů – na konkrétní smlouvě a produktu, na distribučním území i na velikosti spotřeby.

Na druhou stranu, pokles cen energií nebyl zase tak zásadní. Například loni na podzim zlevnili jen někteří dodavatelé některé produkty. Lze se proto domnívat, že mnozí lidé by dodavatele možná rádi změnili, ale nemohou, protože mají uzavřené smlouvy na dobu určitou. Právě smlouvy se závazkem na dva nebo tři roky nelze předčasně vypovědět bez sankcí, jež mohou dosahovat až několika tisíc korun a v podstatě se tak vyrovnat úspoře.

O co se hraje při změně dodavatele

Při rozhodování o změně dodavatele hrají roli zpravidla tři věci: cena, obchodní a smluvní podmínky a v neposlední řadě i pověst dodavatele. Čím více změn na energetickém trhu, tím více zkušeností přitom spotřebitelé udělají. Nevalnou pověst mají zejména dodavatelé, kteří využívali nebo stále využívají podomní prodej či jiné nekalé praktiky.

„Podle našich zkušeností se obchodníkům dlouhodobě vyplácí sázka na poctivost, na dobrou pověst, na jednoduché a transparentní podmínky. Bývalí hlavní představitelé podomního prodeje se sice velmi snaží vylepšit si pověst, ale jde to velmi pozvolna. Budou muset ještě dlouho investovat do vylepšení své pověsti, aby obnovili důvěru velké části zákazníků,“ míní Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz.

Podle Jana Schindlera pak zákazníci neodpouštějí zejména změnu cenové politiky. Tedy to, když se z levného dodavatele jako mávnutím kouzelného proutku stane dodavatel drahý. „V době zdražování elektřiny a plynu to s cenou přehnali, a nyní se jim nedaří zastavit odliv zákazníků. Dodavatelům plynu, kteří byli považování za cenově slušné, se vlivem konkurence snižuje počet nových zákazníků,“ komentuje situaci na trhu Jan Schindler.

Více dodavatelů a chytřejší spotřebitelé

Ještě před pár lety byly slyšet hlasy odborníků, že se trh s energiemi pročistí a zůstane jen pár stabilizovaných větších dodavatelů. To se ale nestalo. Ve statistice OTE ČR se i v posledních dvou letech stále objevuje docela velký počet nových dodavatelů. A co víc, o zákazníky nouzi nemají.

„Počet odběrných míst jim roste závratným tempem, klidně o tisíc za půl roku. Přitom někteří z nich dokonce nemají ani webové stránky a mnozí z nich se povinností zveřejnit ceníky ani nezabývají,“ konstatuje Jan Schindler.

Zda si zákazníky udrží, bude záviset na jejich poctivosti i cenové politice. Cena totiž hraje podle Jiřího Gavora pořád zásadní roli. „V nejbližším období prvního pololetí 2021 zdražování konečných cen elektřiny a plynu nečekám, aktivita spotřebitelů tedy bude stagnovat, případně mírně klesat,“ dodává analytik.