Dovolená: 25 tipů, jak ušetřit

Dovolená snů vás nemusí stát majlant. Přečtěte si 10 tipů, jak na cestách ušetřit

Dovolená snů vás nemusí stát majlant. Přečtěte si 10 tipů, jak na cestách ušetřit Zdroj: Profimedia

Dovolená snů vás nemusí stát majlant. Přečtěte si 10 tipů, jak na cestách ušetřit
2
Fotogalerie

Před prázdninami jsme pro vás připravili 25 praktických tipů, díky kterým si na dovolené ušetříte peníze i starosti.

Chystáte se na dovolenou? Pak vězte, že není potřeba se nijak zvlášť uskromňovat, abyste ušetřili a cestováním nevyčerpali účet do mínusu. Praktické tipy jsme rozdělili do několika kategorií – od rad, jak pořídit dovolenou levněji až po to, jak si ušetřit starosti potažmo peníze.

Pohlídejte si slevy

1) Nakupujte Last Minute. Nákupy na poslední chvíli jsou oblíbené. Problém je, že nabídka už je dosti omezená a někdy je potřeba dělat kompromisy, které byste jinak nedělali. 

Ceny těchto zájezdů jsou však nižší až o 30 %. Cestovní kanceláře se snaží zaplnit zbývající místa, aby nemusely platit stornopoplatky za nasmlouvané kapacity. Formou Last minute se nejvíce prodávají zájezdy charterovými leteckými spoji, jelikož u těchto zájezdů cestovní kanceláře garantují leteckým společnostem místa v letadle pod 100% stornopoplatkem a proto je maximální snaha je prodat.

Podobně výhodně můžete zájezd koupit v rámci First minute, což ale už tohle léto nestihnete, ovšem na léto 2018 je to dobrý tip. Navíc u First minute máte na výběr z široké nabídky zájezdů.

2) Exotiku kupte u zahraniční cestovky. Zájezdy do hodně vzdálených krajin pořídíte u zahraniční cestovky výrazně levněji. V německých cestovních kancelářích jsou v létě cenově výhodné zájezdy do exotiky. Nevýhodou je odlet ze zahraničních letišť.

3) Buďte u toho, když padají ceny. Německé cestovní kanceláře nahrávají nové a aktualizované nabídky do internetových rezervačních systémů každý den okolo 10.30. To je tedy ta nejlepší příležitost, jak koupit zájezd či letenky za nejlepší cenu.

4) Dovolená mimo hlavní sezonu. Šetřit lze i nákupem zájezdu mimo nejvyšší sezonu, tedy mimo červenec a srpen. V červenci a srpnu jsou totiž všude v Evropě školní prázdniny, je tedy vysoká poptávka a ceny zájezdů jsou vyšší než třeba v květnu či v září. Výhodné nabídky se vyskytují také třeba v období velkých sportovních akcí, jako jsou olympiády či mistrovství světa.

5) Pořiďte si věrnostní kartu. Další slevu můžete získat tak, že si pořídíte zákaznickou věrnostní kartu od aerolinií. S touto kartou sbíráte nejen body za nalétané míle, ale zároveň dostanete benefity v podobě volných kilogramů přepravovaných zavazadel, rezervace sedadel v letadle, přepravy sportovního náčiní zdarma, přednostního odbavení atd. Informujte se u svých aerolinek o možnostech získání věrnostních karet.

6) Zkuste couchsurfing. Jestli máte o prázdninách chuť na něco nezvyklého, zkuste Couchsurfing. Jedná se netradiční způsob ubytování pro nezávislé cestovatele. Zdarma se můžete ubytovat u přátelských lidí zaregistrovaných v systému Couchsurfing.com v několika desítkách zemí světa. Tito lidé zdarma poskytují střechu nad hlavou, mnoho dobrých rad a část svého volného času.

Internet se vyplatí

7) Letenky za pár stokorun. Pokud si pořídíte letenky u nízkonákladových společností s velkým předstihem, ušetřit slušné částky.

8) Pronájem auta objednejte předem. Pokud zvažujete půjčení auta v místě své dovolené, doporučujeme objednat si pronájem auta předem. Výhodné nabídky nadnárodních autopůjčoven přes internet se často výrazně liší od místních, ušetříte nemalé finanční prostředky. Auta jsou půjčována na 24 h a ne jako v místě – od rána do večera. Vyhnete se také skrytým příplatkům a pojištění je vždy v ceně.

9) Vyměňte si domy. Svoji nemovitost můžete zaregistrovat výměnných sítě (např. www.intervac.com). Zaregistrovaní cestovatelé si pak o prázdninách své domy „půjčují“.

Nenechte se překvapit

10) Hledejte zájezd podle recenzí hotelů. Ušetříte si tak nemilé překvapení, že vámi vybraný hotel neodpovídá vašim představám. Internet je dnes plný klientských fotografií a hodnocení od lidí, kteří v hotelu strávili svoji dovolenou a touto formou se s ostatními podělí o své zkušenosti s ubytováním.

11) Výběr kvalitní cestovní kanceláře či agentury. Pracovníci by vám měli poskytnout maximální možné množství informací o destinaci a zájezd sestavit optimálně vašim požadavkům. O kvalitě cestovky svědčí i dodržování odletových a příletových časů, zajištění transferu, odbavení na hotelu a služby delegátů v místě pobytu. To vše může nakonec zkrátit či prodloužit vaši dovolenou o den až dva.

12) Jídlo a pití. Jezte jídlo, které je běžné a typické pro danou destinaci. Přibalte si pouze koření, cukr, sůl a podobně. Všechno ostatní pořídíte v místních marketech za zhruba stejnou cenu jako u nás. A čerstvé. Také si nechte ve své cestovce poradit, jakou volit formu stravování. Někdy i zdánlivý luxus jako all-inclusive je ekonomicky nejracionálnější volbou.

13) Nenechte se zlákat. Nekupujte cetky a kýčovité suvenýry. Jsou drahé a stejně časem skončí kdesi v šuplíku.

14) Výlety. Zjistěte si, zda má smysl si výlety kupovat již při pořizování zájezdu, nebo na místě od delegátů cestovní kanceláře, popřípadě si je zajistit individuálně od místních firem.

Ušetřete si starosti i peníze

15) Zajděte si k lékaři. Pokud máte sebemenší zdravotní problémy, třeba vás bolí zuby, vyřešte je doma. Návštěva lékaře v zahraničí by se prodražila.

16) Předcházejte vykradení zavazadel. Vezměte si s sebou na palubu letadla do příručního zavazadla cenné předměty, jako jsou fotoaparáty, mobilní telefony, dalekohledy, notebooky nebo elektronické hry.

17) Důležité mějte u sebe. Pro případ, že by se vám zatoulal kufr s věcmi, si na palubu vezměte předměty, bez kterých se neobejdete první dny dovolené, jako jsou léky, brýle, osobní hygiena, plavky, náhradní spodní prádlo atd.

18) Pojistěte se. Cestovní pojištění vás nezruinuje, následný úraz v zahraničí, aniž byste byli pojištěni, by mohl.

19) Hotovost rozdělte na menší obnosy. Nemějte u sebe všechnu hotovost. Jako prevenci před ji rozdělte na části a ty umístěte na jiná místo.

20) Blízko u těla. Peníze vždy ukrývejte blízko těla. Peněženka ukrytá v tašce nebo kabelce láká zloděje.

21) Kartu a peníze zvlášť. Platební kartu noste zvlášť od dokladů a peněz. Pokud dojde ke krádeži, zůstane vám aspoň karta.

22) Nezapomeňte na kopie. Vezměte si s sebou fotokopie svých osobních dokladů. Budou se vám hodit, když vám budou originály odcizeny.

23) Žádné lístečky. Nikdy nikomu nesdělujte svůj PIN kód ani jej nemějte napsaný na kartě nebo na lístečku.

24) Nespouštějte oči z karty. Vždy mějte svoji platební kartu na očích. Jakoukoli manipulaci s kartou ze strany hotelového personálu, číšníků nebo prodavačů bedlivě sledujte.

25) Co kdyby náhodou. Pokud jedete na letiště svým vozem, tak před cestou vizuálně zkontrolujte obsah kapalin ve voze, dotankujte palivovou nádrž a doplňte ostřikovače. Domluvte se s někým, komu můžete kdykoliv zavolat o pomoc při dopravě na letiště. Cestou se může stát s vaším autem cokoliv, a vy tak máte situaci hned vyřešenou.


10 největších trendů letošní dovolené