Důsledek druhé vlny? Každý čtvrtý musí šetřit

.

. Zdroj: banka CREDITAS

Opatření proti šíření koronaviru mají za důsledek to, že čtvrtina z nás musí přehodnotit své výdaje. Pro některé Čechy je zatěžující zaplatit i náklady na bydlení.  Máme ale i větší touhu spořit. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Pandemie citelně ovlivňuje finanční situaci českých domácností. Čtvrtina Čechů se bojí o své příjmy, 15 procent si hledá nový přivýdělek. „Od prvních případů covid-19 v Česku uplynulo už devět měsíců a přijatá hygienická opatření začínají mít významný vliv na finanční situaci nejen firem a živnostníků, ale i široké veřejnosti. Své výdaje je nyní nuceno přehodnotit 28 procent dotázaných. Navíc 15 procent Čechů už muselo během pandemie řešit i náklady na bydlení,“ říká Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

Máme touhu spořit

Vidina nejisté budoucnosti nás ale motivuje více šetřit a spořit. Chceme se finančně zabezpečit. Více spořit chce 22 procent dotázaných Čechů, naproti tomu spořit méně bude 6 procent z nás.

„Protože situace na trhu práce ani v podnikatelském prostředí nyní není příliš předvídatelná, je rozhodnutí odkládat si na horší časy a nenadálé situace určitě správné. U nás v RSTS pozorujeme, že je stále populárním produktem stavebko, pravděpodobně právě pro svou stabilitu a jisté zhodnocení,“ uzavírá Lukáš Kopecký.