Jak řešit vysoké zálohy na energie? Projděte si následující desatero

.

. Zdroj: iStock Photo

.
.
3
Fotogalerie

Výrazné zdražení energií a zvýšení záloh se brzy dotkne řady dalších zákazníků, nejen těch, kterým dodávala energie zkrachovalá Bohemia Energy. Od začátku roku již navýšení cen všichni velcí dodavatelé ohlásili nebo se to u nich očekává. Odborníci ze Srovnejto.cz proto sestavili desatero rad, které pomůže všem zákazníkům se s touto situací co nejlépe vyrovnat.

Přestože se teď spousta lidí bude snažit na spotřebě energií šetřit, výsledek se projeví až ve vyúčtování. Do té doby bude potřeba platit výrazně vyšší zálohy, které si však mnoho domácností momentálně nemůže jednoduše dovolit. 

„Domácnosti, které byly zvyklé platit zálohy ve výši několika tisíc korun měsíčně, se tak najednou ocitly v situaci, kdy jejich výdaje na energie dosahují částek v řádu deset tisíc korun a více,“ vysvětluje Aleš Fojtík, expert na energie společnosti Srovnejto.cz. „Lidé jsou rozhořčeni, že jejich původní dodavatel nedodrží slib ohledně dodávky levné elektřiny a v podzimních měsících musejí rychle řešit nového dodavatele, a navíc hledat rezervy, ze kterých pokrýt extrémní částky na zálohách,“ dodává.

10 doporučení jak lze řešit vysoké zálohy na energie  

1.  Šetřete s energiemi. Je třeba začít od základu. Pokud nyní začnete šetřit s energiemi, vaše aktuálně splatné zálohy to neovlivní. Ale může to ovlivnit, kolik za energie ve finále zaplatíte a jaké budou vaše zálohy v následujícím roce.

Vypínejte spotřebiče, které zrovna nepotřebujete. Zhasněte umělá osvětlení a ztlumte topení v místnostech, kde zrovna nechcete zůstávat. Nenechávejte zbytečně (jako pouhou zvukovou kulisu) zapnutý televizor, rádio ani počítač. Nádobí umyjte raději ručně než v myčce, prádlo sušte raději na šňůře než v sušičce, na zaprášenou podlahu vezměte koště místo vysavače.

U spotřebičů si dejte pozor na nechtěný odběr elektřiny. K tomu dochází ve chvíli, kdy spotřebiče nepoužíváte, ale ony přesto odebírají značnou část energie. Většina domácí elektroniky je totiž vybavená pohotovostním režimem, což je stav, kdy spotřebovávají elektřinu nepřetržitě. Ročně váš to může stát až 1 000 korun navíc. Mezi takové případy patří například svítící červené tlačítko na televizi nebo nepoužívané nabíječky mobilu a notebooku v zásuvce. Neutrácejte za energie více, než je nutné, a spotřebiče raději vypínejte. Více tipů na úspory najdete zde.

2.  Přejděte k levnějšímu dodavateli. Pokud jste bývalými odběrateli skupiny Bohemia Energy, automaticky se vás ujal jeden z dodavatelů poslední instance. Mezi ně patří společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie, Pražská energetika, innogy Energie nebo Pražská plynárenská. Jejich cenové nabídky však odpovídají aktuálním velkoobchodním cenám, které nejsou nutně nejvýhodnější. Proto vám doporučujeme si před rozhodnutím srovnat jednotlivé nabídky na trhu a teprve poté uzavřít smlouvu s novým dodavatelem. Na přechod k novému dodavateli máte nejvýše 6 měsíců.

Při podepisování nové smlouvy se je třeba zamyslet i nad tím, zda chcete danou cenu energií fixovat, či nikoliv. Podle odborníků není vhodné si nynější vysoké ceny fixovat na dlouhou dobu, ale raději volit kratší dobu fixace anebo nefixovat smlouvu vůbec a počkat, až ceny půjdou dolů.

Při výběru nového dodavatele si dejte pozor i na takzvané energošmejdy, jejichž jediným cílem je nalákat co nejvíce zoufalých domácností bez stabilního dodavatele na podezřele výhodnou nabídku. Ta však mnohdy zahrnuje spoustu skrytých poplatků, komplikovaných výpovědních lhůt nebo automatických prodloužení. Vždy si proto pozorně pročtěte smluvní podmínky.

3.  Zrevidujte svou distribuční sazbu. Požádejte o distribuční sazbu, při které budete 8 nebo 20 hodin denně odebírat energie za nižší cenu díky nižšímu tarifu. Díky tomu můžete některé činnosti odložit až na dobu, kdy je energie nejlevnější, a tím ušetřit až 27 procent z celkové ceny. Této výhody využijete například při použití pračky, myčky, bojleru nebo vyhřívání podlahy. V dnešní době má navíc spousta spotřebičů tlačítko odloženého startu, s jehož pomocí si můžete provoz zařízení sami načasovat.

Výslednou částku, kterou platíte za elektřinu, významně ovlivňuje také kapacita jističe. Ta určujte, jak silný máte jistič a jaký může být maximální možný elektrický příkon vaší domácnosti. Hlavně v rodinných domech můžete mít z historických důvodů jistič o kapacitě třeba 3×25 A. Pokud ale nepoužíváte energeticky náročné spotřebiče, stačí vám jistič o velikosti 3×16 A. Optimalizací velikosti jističe můžete měsíčně ušetřit i stovky korun. Kapacitu změníte u svého distributora elektrické energie, je však dobré vše předem konzultovat s elektrikářem.

4.  Požádejte o snížení záloh. Jakmile přejdete na lepší ceník a zrevidujete svoji spotřebu, stále nemusí být vyhráno. Měsíční záloha může být v poměru k vašemu rodinnému rozpočtu stále hodně vysoká. Obecně by neměla být vyšší než dvanáctina předpokládané celoroční spotřeby a ceny. Pokud vyšší je, požádejte dodavatele o snížení zálohy. Přestože není povinen vám vyhovět, Energetický regulační úřad vyzval dodavatele ke vstřícnosti.

5.  Využijte samoodečet a mimořádné vyúčtování. Chcete-li mít větší přehled o vašich zálohách, pravidelně kontrolujte svou spotřebu a ujistěte se, že za energie zbytečně nepřeplácíte. Hodnoty, které naměřil váš elektroměr nebo plynoměr zašlete 31. prosince svému dodavateli, abyste prokázali nižší spotřebu a následně platili úspornější zálohy. Zároveň požádejte o mimořádné vyúčtování, na něž máte koncem kalendářního roku právo. Většina dodavatelů tuto možnost nabízí i několikrát do roka a často bez poplatků.

Pokud ale budete setrvávat u dodavatele poslední instance dále, zvažte tento krok jen pokud se vaše spotřeba opravdu významně snížila. Ministerstvo průmyslu a obchodu a ERÚ se s dodavateli poslední instance totiž dohodlo na snížení záloh o 50 a 40% na měsíce listopad a prosinec. V mimořádném vyúčtování byste totiž mohli naopak mohli mít nedoplatek.

6.  Požádejte o splátkový kalendář. Pokud jsou zálohy na energie natolik vysoké, že je nedokážete nadále platit, je potřeba informovat vašeho dodavatele energií dřív, než bude pozdě. Dodavatelé vám mohou nabídnout splátkový kalendář, který vám umožní si platby za jednotlivé zálohy rozprostřít podle vašich požadavků. Zálohu ale budete muset i tak zaplatit a nijak se vám ve výsledku nesníží. Informace o podání splátkového kalendáře najdete na webu vašeho dodavatele a ve většině případů vám bude stačit pouze plná moc.

7.  Čerpejte příspěvky a dávky úřadu práce. Pro lidi, kteří nemají dostatek financí na úhradu vzrostlých výdajů na energie, se nabízí možnost požádat úřad práce o některou ze sociálních dávek. Jedná se o příspěvky nebo doplatky spojené s bydlením, případně o dávku mimořádné okamžité pomoci. Jde o oficiální sociální dávku, kterou úředníci vyplácejí lidem, kteří se ocitli ve složité situaci. Důvodem bývá například živelná pohroma (až 57 900 korun), porouchané topení (až 38 600 korun) nebo zkrátka jednorázový nutný výdaj (nemá pevný strop).

8.  Požádejte zaměstnavatele o zálohu Úřady práce však nyní čelí enormnímu návalu insolventních občanů a chvíli potrvá, než vám mimořádnou okamžitou pomoc vyplatí. Pokud jste zaměstnáni, můžete mezitím svého zaměstnavatele požádat o zálohu na mzdu. Eventuálně se poohlédněte po brigádě, kde je častokrát možné dostat peníze ihned po směně. Někteří zaměstnavatelé navíc podporují aplikaci Advanto, která umožňuje zaměstnancům vybrat si již odpracovanou výplatu kdykoliv v průběhu měsíce.

9.  Obraťte se na rodinu a přátele Pokud vám žádná z předchozích rad nepomůže, obraťte se na rodinu a přátele, aby vám pomohli nejnutnější období překonat. Máte-li obavy, že peníze naruší vaše vztahy, nebojte se společně sepsat smlouvu o půjčce, která dá vašim blízkým záruku, že se jim peníze vrátí. Stejně tak popřemýšlejte, jestli někdo nedluží peníze vám. Možná právě teď nastal čas na vyrovnání starých pohledávek.

10. Zvažte komerční půjčku Jako poslední možnost zvažte komerční půjčku, ale vybírejte pečlivě. Například si vše srovnejte s pomocí srovnávací kalkulačky, v níž najdete prověřené bankovní i nebankovní instituce nabízející půjčky či refinancování. Ovšem pozor, po komerčním úvěru sáhněte opravdu v případě krajní nouze, kdy žádný z předešlých tipů na záchranu vaší situace nestačil. Půjčte si nutné minimum a eventuální splátky rozložte do delšího časového intervalu. Elektřina i zemní plyn pravděpodobně v následujícím období postupně zlevní, a vy tak díky lepšímu ceníku ušetříte a vyrovnáte svoje dřívější závazky.