Konec halogenových žárovek. Kolik ušetříte, když je nahradíte LED zdroji?

Která žárovka je nejúspornější?

Která žárovka je nejúspornější? Zdroj: Repro Strategie

žárovka
zarovka
Halogenová žárovka
Halogenová žárovka
5
Fotogalerie

Neúspornému osvětlení definitivně odzvonila hrana. K již dříve zakázaným klasickým žárovkám se letos v září přidaly halogenové. Po vyprodání zásob by měly zmizet z trhu. Nahradit je má LED osvětlení.

Konec halogenových žárovek vychází z poslední fáze evropského nařízení 244/2009. Takzvaný ekodesign, jehož záměrem je snížit spotřebu energií, a tedy i emise, stojí také za dřívějším zákazem žárovek. „V současné fázi jde o zákaz čirých nesměrových halogenových žárovek používaných v domácnostech. Ty mají obvykle patici E27 nebo E14,“ upřesňuje Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Podíl těchto zdrojů v domácnostech je ale podle něho relativně malý, takže i dopad zákazu bude menší a pravděpodobně podvede ke zvýšení podílu LED žárovek. Navíc, stažení halogenů z výroby a prodeje se nedotýká všech zdrojů. Nařízení se nevztahuje například na automobilové žárovky nebo na halogenové lineární žárovky R7s, jež jsou užívané v domácích světlometech a stojacích lampách. Mimo zákaz stojí i halogeny G9 používané nejčastěji v lustrech.

Více světla při menší spotřebě

Právě LED žárovky by v ideálním případě měly podle Evropské komise i odborníků nahradit halogenové žárovky. Používání úsporných zdrojů místo energeticky náročných žárovek by každý rok mělo ušetřit 93 terawatt elektřiny, což odpovídá roční spotřebě Portugalska. „Stažení neúsporného osvětlení ušetří 15,2 milionů tun emisí oxidu uhličitého do roku 2025,“ prohlásila Anna-Kaisa Itkonen z Evropské komise.

Halogenové žárovky měly být z trhu staženy už před dvěma lety, Evropská unie se ale rozhodla termín platnosti nařízení posunout, aby výrobci měli více času zlepšit parametry LED osvětlení. Nyní jsou podle odborníků na trhu LED světelné zdroje, jež jsou technologicky vyspělé a zároveň cenově dostupné.

„Od Evropské unie je to určitě logický krok zapadající do série opatření snižujících emise škodlivých látek. Na trhu jsou úsporné světelné zdroje LED, které již dospěly do stádia, kdy jsou cenově dostupné a vyrobí více světla při menší spotřebě energie,“ dodává Lukáš Rymer ze společnosti LED Solution.

Žluté a teplé světlo

Vybrat správné osvětlení je ovšem v záplavě nových zdrojů náročné. „Nabídka LED žárovek je velmi pestrá, mnohem větší než v případě obyčejných žárovek. Hlavním měřítkem výběru je množství světla, takzvaného světelného toku,“ uvádí Michal Staša. Ten je udávaný v lumenech a měl by být desetinásobkem výkonu běžné žárovky. Pokud chcete nahradit šedesáti wattovou obyčejnou žárovku, měli byste zvolit LED osvětlení s minimálně 600 lumeny.

„Důležitý je také barevný tón světla. Pro místa odpočinku je vhodná teple bílá, jež se podobá obyčejné žárovce a označuje se jako 2700K nebo warm white. V poslední době se objevují ještě žlutější typy, které jsou vhodné pro příjemnou intimní atmosféru, označují se jako amber nebo golden,“ doplňuje Michal Staša. Pro pracovní místa, například pro kuchyňskou linku, případně do koupelny lze zvolit i chladnější barevný tón, a to nad 3000K.

Úspora sto až dvě stě korun

Dalším rozhodujícím kritériem by se mělo stát množství uspořené energie, potažmo peněz. Podobně jako domácí spotřebiče jsou totiž i žárovky řazené do energetických tříd. „Určitě doporučuju vybírat mezi třídami A až A++,“ dodává Lukáš Rymer. Při použití LED žárovek oproti obyčejné halogenové žárovce lze řádově ušetřit od sta do dvou set korun ročně na každém světleném zdroji.

I když LED žárovky v posledních letech zlevnily, stále patří k nejdražšímu osvětlení. Aby byla investice do nich smysluplná, odborníci doporučují nekupovat nejlevnější žárovky. „Ty budou mít krátkou životnost a pravděpodobně také nízkou svítivost. Dnes jsou na trhu LED žárovky i s pětiletou zárukou za přijatelnou cenu. Máte potom jistotou, že vám vydrží svítit dlouho,“ konstatuje Lukáš Rymer.

Michal Staša pak upozorňuje, že životnost LED osvětlení předpovídá i počet spínacích cyklů. „Pro běžné prostory je vhodné zvolit žárovku s minimálně 20 tisíci spínacími cykly, dvojnásobek potom pro místa, ke se často rozsvěcuje a zhasíná, jako jsou třeba koupelny nebo chodby,“ dodává.