Měsíčně v průměru splácíme 7 565 korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

..
2
Fotogalerie

Celkový dluh obyvatel České republiky meziročně vzrostl o 177 (8,3 procenta) miliard korun. Konkrétně byl na konci roku 2018 na 2,32 bilionech korun. Naopak ale klesl objem nespláceného dluhu o 4,5 miliardy na 34,4 miliardy korun. To jsou čísla Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Měsíčně v průměru splácíme 7 565 korun. To je necelá čtvrtina průměrné hrubé měsíční mzdy v naší republice. Rostoucí číslo dluhů zapříčinil v největší míře úvěry na bydlení.

„Až do roku 2015, kdy tento poměr dosahoval dokonce 27,5 procenta, se výše průměrných splátek zvyšovala rychleji než průměrná mzda. Během posledních tří let však klesl tento poměr téměř o 4 procentní body, což lze vysvětlit zejména rychlejším růstem mezd oproti tempu růstu zadlužení. Zároveň během období historicky nejnižších úrokových sazeb klesla řadě lidí především při refinancování starších hypotečních úvěrů měsíční splátka až o několik tisíc korun měsíčně,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

I ohrožený dluh klesá

Výše dlouhodobého dluhu, respektive dluhu z hypoték a stavebního spoření, vzrostla meziročně o 150 miliard korun. „V posledních měsících se hodně hovoří o poklesu zájmu obyvatel o hypoteční úvěry, který mohla způsobit přísnější regulace ze strany České národní banky nebo rostoucí ceny nemovitostí. Pokud se však podíváme na všechny typy úvěrů určených na bydlení, zjistíme, že tato regulace trh jako celek ovlivnila prozatím méně, než bylo původně očekáváno. Počet lidí s dlouhodobým dluhem rostl i v posledním čtvrtletí roku 2018 a nedošlo ani ke zpomalení růstu celkové výše dlouhodobého dluhu,“ říká Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací.

Ohrožený dluh, tedy ten, u kterého nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí splátky, také klesl. A to na 34,4 miliardy korun. Meziroční pokles tak byl o 14,8 procenta u dlouhodobě ohroženého dluhu.