Na dovolenou vezměte i svůj chytrý telefon. Čtěte, které aplikace ušetří peníze i starosti

Zapomínáte na cestovní pojištění? Může to vyřešit chytré pojištění v mobilu

Zapomínáte na cestovní pojištění? Může to vyřešit chytré pojištění v mobilu Zdroj: Profimedia

Cestování s telefonem není zatím po světě dvakrát levné
Většina Čechů vyžaduje na dovolené internet. Hledají si tak například restaurace
3
Fotogalerie

Chytrý telefon je blízkým společníkem svého uživatele, přesto jej na dovolené mnozí z nás odkládají. Někdy v rámci snahy odpočinout si od každodenního shonu, jindy z důvodu absence využití. Na dovolené je ale smartphone stejně dobrým pomocníkem, jako doma nebo v práci – může pomoci ušetřit spoustu peněz.

Donedávna byly velkou překážkou ve využívání chytrých telefonů v zahraničí roamingové poplatky. Alespoň pro ty, kdo vyráží na dovolenou po Evropské unii, teď tento problém pominul. Nová regulace znamená, že cestovatelé mohou po EU využívat telekomunikační služby za stejných podmínek, jako doma. 

Přinášíme proto tipy na několik aplikací a řešení, která mohou být pro peněženku stejně prospěšná, jako aktuální regulace roamingu. Naše tipy však přijdou vhod i mimo EU, jen je lepší aplikace využívat buď při připojení na wi-fi, nebo si při delším pobytu v dané zemi pořídit tamní SIM kartu s předplacenými službami.

Není nad dobrý plán

Každá cesta by měla začínat alespoň nějakým přibližným plánem. Kdo vyráží na dovolenou autem, ocení například tradiční plánovač Via Michelin. Ten funguje jak ve formě aplikace po mobilní telefony, tak v klasickém webovém prostředí. Via Michelin pomůže naplánovat nejen samotnou trasu z hlediska jízdního itineráře, ale především dá cestovateli poměrně jasnou představu o nákladech na celou cestu. Aplikace má totiž rámcové údaje o cenách pohonných hmot a také o výši mýtného na dálnicích, což jsou jedny z nejzásadnějších položek.

Do aplikace si zadáte parametry svého vozu a ViaMichelin vám při každé cestě automaticky spočítá přibližný odhad nákladů na tu či onu konkrétní trasu. V místě pobytu pak pomůže najít například benzinové pumpy nebo dokonce i hlavní místní atrakce.

V plánování toho, co na daném místě vidět, je ale mnohem větším přeborníkem aplikace Tripadvisor. Ta dává přehled o všem, co lze vůbec navštívit a hodit se může i pro vyhledávání restaurací. U nich umožňuje mimo jiné vybírat i podle cenové hladiny, nepřekvapí vás tak pohled na ceny v jídelním lístku.

Konto pod kontrolou 

Jedním ze základních prvků výbavy moderního cestovatele by měla být bankovní mobilní aplikace. Pomůže vám s přehledem o provedených platbách. Téměř všechny banky se snaží v poslední době své aplikace vylepšovat.

Příkladem může být třeba nová Smart Banka od Moneta Money Bank. Je možné si nastavit, které služby chcete vidět v popředí. Během dovolené se hodí do horních pater základního přehledu přesunout platební kartu, která je v tu dobu neustále v permanenci. To vám zajistí přehled o tom, kolik pěněz máte na kartě ještě k dispozici, které z částek jsou třeba jen blokace z rezervací hotelů a podobně.

Se sledováním nákladů pomohou i další. K dispozici je celá řada mobilních peněženek, do kterých si zaznamenáváte jednotlivé platby a máte pak přehled o aktuálních výdajích. Jednou z těch nejpoužívanějších je aplikace Wallet.

Není taxík jako taxík

I ten, kdo běžně taxíkem nejezdí, jej může na dovolené občas potřebovat. Shánění toho pravého může být v tu chvíli celkem komplikované, ať už kvůli jazykové bariéře nebo neznalosti místních cenových poměrů. Proto jsou velmi šikovné aplikace nabízející služby osobní přepravy. A nemusí jít jen o klasické taxi.

Jednou z nejpopulárnějších je Uber. Má tu výhodu, že funguje opravdu napříč celým světem. Na řadě letišť světa si tak ihned můžete objednat auto, které vás odveze do hotelu. Aplikace zjistí odhad ceny za cestu, celý proces je velmi transparentní. Nehrozí pak, že turistu neznalého místních poměrů proveze řidič delší trasou jen proto, aby inkasoval více peněz.

Pokud v dané lokalitě Uber nefunguje, hledejte nějakou místní taxi aplikaci, většinou bývají k dispozici. Taková aplikace pomůže překonat jazykovou bariéru, často umožňuje placení kartou, takže není třeba mít v taxíku hotovost a díky vestavěným mapám umožní sledovat trasu, kterou pak řidič zbytečně neprodlužuje.

Na hotely zkušeně

Pokud necháte hledání ubytování na poslední chvíli, vězte, že existuje celá řada aplikací, které umožní vyhledat hotely v dané lokalitě a zarezervovat je. Jen některé z nich jsou ale primárně stavěny na to, aby uživatel ušetřil. Velmi zajímavou aplikací je – především pro ty, kdo si potrpí na vyšší standard hotelů – aplikace Hotel Tonight.

Ta je v první řadě určena k tomu, aby nabídla přehled hotelů za zvýhodněnou cenu, které lze v dané lokalitě rezervovat právě na aktuální noc. Vyhledávat v ní však lze i na více nocí dopředu a v jiných destinacích.

Hodit se vám může i aplikace Priceline, která nabízí v sekci Express deals i takzvané „slepé hotely“. Uživatel jednoduše vybírá jen podle hrubého určení lokality (třeba městské čtvrti) a nabízených služeb. Konkrétní adresu hotelu a jeho jméno odhalí aplikace až po provedení rezervace. Tato mírná „sázka do loterie“ je vyvážena často velmi výraznými slevami oproti běžným cenám.