Pod drobnohledem: Kolik vody a energie ušetří myčka?

...

... Zdroj: Shutterstock

Vestavná myčka Philco PD 1462 BIS
...
...
4
Fotogalerie

Mýt, či nemýt nádobí v myčce? To je otázka, která domácnosti rozděluje na dva zaryté tábory – jeden nedá na mytí nádobí v myčce dopustit, zatímco druhý podobný spotřebič z různých důvodů nevlastní a preferuje umývání nádobí ve dřezu. Diskutabilní jsou také úspory nákladů na vodu a elektřinu. Podívali jsme se na ně podrobně.

Smyslem domácích spotřebičů je zejména úspora času a lidské energie. Za největší vynález je v tomto směru považována pračka. Svoje místo v českých domácnostech si ale rychle našla i myčka nádobí. Mytím dvanácti sad nádobí ve dřezu, což je náplň běžné myčky, stráví domácnosti v průměru téměř 80 minut.

Úsporné mytí nádobí v myčce i ve dřezu

Souběžně s tím, jak rostou náklady na elektřinu i vodu nás však stále více zajímá, jaký způsob mytí nádobí je úspornější z finančního hlediska. Oproti mytí nádobí pod tekoucí vodou spotřebuje myčka asi pětinu vody a má o třetinu nižší provozní náklady. Pokud započítáme spotřebu energie potřebnou pro ohřev vody, vychází i v tomto srovnání myčka stejně nebo i lépe než ruční mytí nádobí,.

Neúsporné je především mytí nádobí pod tekoucí vodou – pod rukama nám v takovém případě proteče 15 až 40 litrů vody, záleží na času stráveném mytím a na množství špinavého nádobí. Na jeden cyklus mytí si přitom úsporná myčka o šířce 60 cm vezme přibližně 12 litrů vody. U myčky o šířce 45 cm je spotřeba na cyklus přibližně 11 litrů.

Samozřejmě, že je možné vodu uspořit i při mytí nádobí ve dřezu. Záleží na stylu, jakým nádobí umýváme. V žádném případě není vhodné mýt nádobí přímo pod proudem vody, i když nám to z hygienického hlediska připadá nejoptimálnější. Zcela dostačující je napustit si dřez s horkou vodou a saponátem, do druhého dřezu popřípadě lavoru napustit čistou vodu a zde umyté nádobí jednoduše oplachovat.

Racionální přístup se vyplatí i v případě používání myčky – nikdy bychom ji neměli zapínat poloprázdnou – talíř a hrneček od snídaně se vždy vyplatí opláchnout ve dřezu. Využívat bychom měli veškeré ekonomické programy, které nabízejí především modernější myčky.

Jak vybrat úspornou myčku

Jestliže vaše stará myčka dosloužila a vy se poohlížíte po novém spotřebiči, bude se vám hodit několik základních tipů, co při výběru nové myčky sledovat.

Energetická třída – sáhněte minimálně po energetické třídě A++ nebo A-20 % (¨), toto označení najdete na starších štítcích. Běžné jsou také myčky ve třídě A+++, které patří k nejúspornějším na trhu.

Sledujte průměrnou spotřebu vody – u myčky o šířce 60 cm by měla být do 3 360 litrů ročně, zatímco u myčky o šířce 45 cm do 3 080 litrů ročně.

Pozornost věnujte i třídě účinnosti sušení – volte nejlépe třídu A.

Určitě vás napadla otázka, zda je výhodné vyměnit starší myčku za novou, když se neustále zvyšuje jejich energetická efektivita. Zda se vyplatí výměna deset let staré myčky, je složitá otázka. Velice záleží na ceně nového modelu. Na trhu se cena jednoho modelu může v různých obchodech lišit až o 100 procent.

V zásadě ale může mít deset let stará myčka spotřebu kolem 1,2 kWh na cyklus, záleží na konkrétním spotřebiči a jeho obsluze. To znamená roční náklady na elektřinu asi 1 680 korun. Nejúspornější spotřebiče nás ročně budou stát přibližně 975 korun při ceně 5 korun za kWh. To znamená roční úsporu 706 korun. Starší spotřebiče mají ale také zhruba o 50 a více procent vyšší spotřebu vody.

Video placeholde
Podívejte se, jak správně vyčistit myčku • Irena Sládečková / BPŽ