Pojišťovny chtějí eliminovat škody pomocí chytrých čidel

Chytré čidlo

Chytré čidlo Zdroj: Generali

Internet věcí mění trh majetkového pojištění. Aktuálně začaly hned dvě pojišťovny nabízet svým klientům chytrá čidla pohybu a vody k vybraným pojistkám bez poplatku. Senzory by díky monitoringu domácnosti či majetku měly přispět k eliminaci rozsahu škod.

Podle České asociace pojišťoven je každý rok nahlášeno téměř 50 tisíc pojistných událostí zapříčiněných vodovodními škodami v celkové výši přes jednu miliardu korun. Prasklá přívodní hadice nebo opotřebené potrubí ve většině případů nevytopí pouze jednu domácnost, ale i ty sousední. Včasná identifikace úniku vody může významně snížit rozsah škod i jejich následky.

Pojišťovny tak nyní přistupují k využití moderních technologií v některých svých produktech. Před časem to byla pojišťovna Direct, která čidla nabízí od 999 korun. Nyní do oblasti internetu věcí vstoupily Česká pojišťovna a pojišťovna Generali.

„Rozhodli jsme se, že poskytneme klientům takové řešení, které bude skutečně užitečné. Čidla na bázi internetu věcí jsou vítaným krokem, jak mohou technologie rozvíjet oblast pojišťovnictví. Podstatné je, že za první čidlo, které si klient vybere, nemusí platit,” vysvětluje David Vosika, člen představenstva pojišťovny Generali.

Senzory hlídají vodu i pohyb

Záplavové čidlo reaguje při kontaktu s vodou. Umí rychle detektovat unik vody z prasklé hadice u umyvadla nebo pračky, stejně jako v případě protečení bojleru nebo u poškozené trubky hlavního přívodu vody na chalupě. Dokáže tak předejít vysokým účtům za uniklou vodu nebo vytopení sousedních bytů.

Pohybové čidlo rozpozná pohyb předmětu, na kterém je umístěno. „Pohybový senzor dokáže rozpoznat manipulaci s předmětem, na kterém je umístěný. Okamžitě tak upozorní třeba na otevření dveří nebo oken. Při umístění na kole ve sklepě, sekačce v garáži nebo v přihrádce v autě, majitel ihned ví, když s nimi někdo hýbne,“ vysvětluje Ivo Satek, produktový manažer majetkového pojištění Generali. O pohybu je uživatel informován prostřednictvím SMS, e-mailu nebo notifikace v mobilní aplikaci. Jedná se o nový princip detekce, jehož plné využití umožnily až LPWAN (Low Power Wide Area Network) sítě.

Výhodou obou čidel je, že nepotřebují ke své činnosti WIFI ani mobilní připojení. „Díky využití sítě NB-IoT od společnosti Vodafone je možné čidla využít nejen v takových místech jako jsou sklepy, chaty, garáže, ale také kdekoliv v terénu například pro detekci neoprávněné manipulace s včelími úly,“ vysvětluje Pavel Plachký, zakladatel firmy Senzoor, která čidla vyvíjí.

„Chytré senzory jsou navíc mobilní a lze je přemisťovat podle potřeby. Uvnitř jsou baterie, které v závislosti na použití vydrží dva až čtyři roky. Poté se dají snadno vyměnit,“ doplňuje Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Nyní bezplatně

V rámci zaváděcí nabídky nabízí například Generali bezplatně jedno z čidel k vybranému majetkovému pojištění. „Záleží na klientovi, který senzor si vybere. Na další čidla dáváme slevu 50 procent,“ uvádí Ivo Satek. Provoz dalšího čidla funguje na bázi kreditů. Každý den zapnutého čidla stojí 1 kredit, jeho cena začíná od jedné koruny.  V rámci aktuální nabídky poskytuje Generali 60 kreditů na vyzkoušení. Pokud se klientovi čidlo osvědčí, za jeho nepřetržitou službu zaplatí přibližně jednu korunu denně. A to jen za dny, kdy ho bude mít zapnuté.

U České pojišťovny má nyní nárok na čidlo zdarma dle svého výběru každý, kdo si na vybraných pobočkách pojišťovny do konce listopadu sjedná pojištění stavby, nebo domácnosti ve variantě Exclusive. Vybrané čidlo je rovněž v ceně pojištění rekreační nemovitosti. Kdo si bude chtít pořídit čidel více, může i u této pojišťovny využít slevu ve výši 50 procent z ceny chytrého čidla. Jeho cena je jinak 795 korun.