Srážka se zvěří: Poradíme, jak postupovat

Při střetu se zvěří volte čelní náraz. Zvíře většinou bohužel zahyne, ale vy přežijete...!

Při střetu se zvěří volte čelní náraz. Zvíře většinou bohužel zahyne, ale vy přežijete...! Zdroj: Volvo

Stává se to poměrně často. Jedete autem a do silnice vám vběhne nejčastěji srna či divočák. Někdy se podaří včas zareagovat, někdy bohužel ne. Jak postupovat, abyste z pojišťovny dostali peníze, pokud tedy máte připojištění srážky se zvěří? Co dělat, pokud zvíře odběhne a vy nemáte důkazy?

Tyto nehody jsou opravdu časté. Klienti České pojišťovny v roce 2015 nahlásili 4 436 dopravních nehod tohoto typu. Oproti předešlému roku to byl nárůst o 500 nehod. To potvrzuje i Uniqa pojišťovna, která v posledních dvou letech eviduje patnácti procentní nárůst těchto druhů škod.

A to bereme v potaz, že srážku se zvěří hlásili pouze lidé, kteří ji mají zahrnutou ve svém povinném ručení. Nejvíce těchto nehod bývá v jarních a podzimních měsících v nočních či brzkých ranních hodinách. Opatrní musíme být ale celoročně.

Tip: U které pojišťovny uzavřít nejvýhodnější povinné ručení? Naše kalkulačka vám to spočítá.

„Zabránit srážce mohou řidiči zvýšenou pozorností na rizikových úsecích, snížením rychlosti a pozorováním obou krajnic. Důležité je vědět, že vysoká zvěř či divoká prasata obvykle chodí ve skupinách a zvířata mají snahu těsně následovat předchozí zvíře.

Spatříte-li přecházet zvíře přes silnici, výrazně snižte rychlost, zhasněte dálková světla a vyčkejte, zda za ním nepůjdou ještě další. Je-li střet nevyhnutelný, držte pevně volant v přímém směru. Čelní náraz je výrazně bezpečnější varianta, než se snažit zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem,“ řekla nám Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Když k nehodě dojde

Když se se zvířetem střetnete, vše zdokumentujte. Udělejte co nejvíce fotografií. Poté můžete zavolat asistenční službu vaší pojišťovny, kde vám poradí, co dělat. Událost je třeba nahlásit mysliveckému spolku v dané honitbě. Pochopitelně běžně nemáme v telefonu kontakt na myslivecké spolky, nezbude nám tak nic jiného, než volat policii, která to učiní.

Když srna odběhne a my nemáme hmatatelný důkaz

Pojišťovny tvrdí, že po takové nehodě vždycky nějaký důkaz zůstane. „Vůz po škodě prohlédneme a dle charakteru poškození jsme schopni obvykle dovodit, jaká je příčina poškození. Taková "nehoda" se jen těžko nafinguje, navíc na voze zůstanou biologické stopy,“ tvrdí Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

A jak to vidí policie? Nebudeme platit nějaký poplatek za její výjezd?

„V případě, že dojde ke srážce se zvěří, tedy poškození majetku další osoby, na místo dopravní nehody je třeba přivolat policii. Tedy běžným způsobem prostřednictvím linky 158 nebo 112 nahlásit dopravní nehodu. Řidič vozidla v žádném případě nehradí žádný poplatek.

Policisté po oznámení vyrozumí majitele či správce honitby, který je povinen si na místě zvěř zajistit na vlastní náklady. V případě, že zvěř po střetu z místa nehody uteče, policisté i v tomto případě vyrozumí majitele či správce honitby, že došlo k nehodě a s největší pravděpodobností ke zranění zvířete. Policisté střet se zvěří zadokumentují a řidiči předají protokol o dopravní nehodě,“ vysvětluje vrchní komisařka Eva Kropáčová.

Rozhodně bychom neměli zvíře odvážet, protože by to mohlo být vyhodnoceno jako pytláctví. Zvíře by také mohlo být nemocné, takže bychom ještě riskovali své zdraví.

Na kolik nás srážka vyjde

„Průměrné pojistné plnění se u střetu se zvěří pohybuje okolo 30 tisíc korun, ale každoročně řešíme i několik velkých škod. Zejména u luxusních automobilů, které mají v přední části mnoho senzorů pro podpůrné systémy ve vozu, například adaptivní tempomat.

U nich proto doporučujeme sjednání komplexního havarijního pojištění. Například došlo ke střetu vozidla Mercedes Benz CLS s divokým prasetem. Náraz do tak velkého zvířete ve vysoké rychlosti zdemoloval přední část Mercedesu, škoda přesáhla částku 466 tisíc Kč,“ řekl nám Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativa pojišťovny.

Někdy zkoušíme i podvádět

„Stává se, že klient má sjednáno samostatné pojištění střetu se zvěří, vozidlo poškodí jinak (běžná nehoda např. v důsledku nepřizpůsobení rychlosti jízdy) a následně nahlásí pojišťovně událost s tím, že v důsledku střetu se zvířetem vyjel mimo vozovku.

Řešili jsme i případy, kdy lidé dodatečně do vozidla v místě poškození „přidají“ srst zvířete (nejčastěji srnčí nebo z divokého prasete). A dokonce i případy, kdy takto klienti využili štětiny ze smetáku a mysleli si, že to technik nepozná,“ dodává Milan Káňa.

Pokud si srážku se zvěří připojistíte, mějte na vědomí, že zvěří se rozumí každé zvíře, ať již domácí nebo žijící ve volné přírodě, tzn. srnka, divočák, ale i kráva, pes, kočka a další. Takže pokud vám auto při srážce nějaké zvíře poškodí, rozhodně se obracejte na svou pojišťovnu.