Úřady práce přijaly více než 4 500 žádostí o náhradní výživné. Žadatelem jsou většinou ženy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Samoylova

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Od července letošního roku mohou rodiče žádat od státu náhradní výživné pro nezaopatřené děti, pokud povinný rodič alimenty neplatí. Za první tři měsíce již úřady přijaly více než čtyři a půl tisíce žádostí a vyplatily 9,6 milionů korun.

Podání žádosti a podmínky přiznání dávky Žádost o náhradní výživné musí oprávněná osoba či její zástupce podat na předepsaném formuláři krajské pobočce úřadu práce. Úřad práce spustil pro žadatele o náhradní výživné speciální webovou stránku, kde jsou k dispozici informační videa včetně instrukcí k vyplnění formuláře.

„Na novou agendu se ÚP ČR v předstihu velmi pečlivě připravoval, proto i administrace náhradního výživného probíhá v rámci celé republiky bez významnějších problémů,“ uvádí tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

K žádosti přiloží žadatel rozsudek soudu o určení výše výživného, prohlášení o tom, že povinný rodič výživné neplní a doklad prokazující nezaopatřenost dítěte (tedy například to, že dítě ještě nedokončilo povinnou školní docházku). Náhradní výživné je možné získat i na dítě do 26. roku věku, pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání.

Do žádosti musí příjemce uvést i údaje o zahájené exekuci nebo soudním výkonu rozhodnutí včetně spisové značky. Nezbytnou podmínkou přiznání dávky je totiž to, že oprávněný rodič již alimenty začal vymáhat.

Podmínky k zahájení exekuce na povinného rodiče přibližuje Exekutorská komora ČR v informačním materiálu. „Nejprve je třeba mít k dispozici exekuční titul, což je rozsudek soudu, jímž byla druhému z rodičů dítěte stanovena povinnost hradit výživné na nezaopatřené dítě v konkrétní výši. Tento rozsudek je dokonce částečně předběžně vykonatelný. Exekuční návrh je proto možné podat ihned po doručení rozsudku, pakliže dle něj není ze strany povinné osoby plněno,“ vysvětlují exekutoři.

Maximálně tři tisíce měsíčně, v průměru ale méně

Stát uhradí náhradní výživné ve výši určené soudem, maximálně ale 3000 korun měsíčně. Nárok na dávku zaniká poté, co bylo vyplaceno čtyřiadvacet výplat náhradního výživného.

Náhradní výživné je stanoveno na čtyřměsíční období a vychází z průměrných částek za předcházející čtyři kalendářní měsíce. Splnění podmínek pro pokračující výplatu náhradního výživného prokazuje příjemce úřadu práce každé čtyři měsíce.

Od počátku letošního července, kdy stát začal žádosti o náhradní výživné přijímat, až do září letošního roku podali rodiče celkem 4 553 žádostí o náhradní výživné.

„V drtivé většině případů (86,1 procenta) je zástupcem žadatele/dítěte žena, v 13,9 procenta případů pak muž. Ve více než 85 procentech případů ÚP ČR už dávku přiznal, a to v celkovém objemu 9 602 302 korun. V průměru obdrželi žadatelé v rámci celého čtvrtletí 1 919 korun,“ popisuje Kateřina Beránková.

Ostatní žádosti úřady ještě posuzují anebo čekají na doplnění podkladů ze strany žadatelů. „Jedná se zejména o případy, kdy klienti nedodali žádosti úplné, např. bez návrhu na exekuci nebo soudního výkonu rozhodnutí (výživné žadatelé aktivně nevymáhají), či chybí doklad o přijatém výživném,“ uzavírá Beránková.