Kapesné dostávají děti od první třídy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Kdy začít dětem dávat kapesné? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Většina dětí začne peníze dostávat při nástupu do první třídy. Třetina školáků má dokonce svůj vlastní bankovní účet.

U nejmenších dětí se výše kapesného pohybuje okolo stokoruny měsíčně. Jak dítě roste, samozřejmě rostou i částky. Aktuální průzkum Poštovní spořitelny také ukázal, že třetina školou povinných dětí má svůj vlastní bankovní účet, platební kartu pak necelá pětina.

Výše kapesného samozřejmě záleží i na ekonomických možnostech rodiny. Na prvním stupni je částka kapesného v průměru 127 korun měsíčně, na druhém stupni už 343 korun a středoškoláci dostávají 842 korun. „Čím dříve se děti začnou seznamovat s hodnotou a funkcí peněz, tím lépe. Důležitější, než výše kapesného, je ale jeho pravidelnost,“ říká Přemysl Hanzelka, ředitel Segmentu Poštovní spořitelny.¨

Účet v bance rodiče dětem zakládají okolo devátého věku. Platební karta ale u dětí stále ještě běžná není, ačkoli je banky nabízejí už od osmi let. Celkem ji podle průzkumu má 18 procent školáků a v průměru kartu dostávají až ve 14 letech.

Vzorem jsou rodiče

Většinou děti přejímají zodpovědnost se zacházením s penězi od svých rodičů. Tři čtvrtiny z dotázaných rodičů uvedlo, že děti učí finanční gramotnosti doma. 17 procent rodičů je přesvědčeno, že v této oblasti není potřeba velkého vzdělávání. Děti se vše naučí samy. Část rodičů přenechává výuku finanční gramotnosti na škole.