Pohled Zlaté koruny: Jak inflace ovlivnila termínované vklady  

spoření, termínované vklady

spoření, termínované vklady Zdroj: Shutterstock

Zlata koruna E15 pro web
Spoření
.
4
Fotogalerie

Inflace stoupá k nebeským výšinám. V reakci na ni navyšuje ČNB základní úrokové sazby. Banky je postupně promítají nejen do půjček, ale k radosti střadatelů i do vkladových produktů. Zatímco u běžných účtů už ani úročení neočekáváme, spořicí účty a termínované vklady nabízejí stále zajímavější sazby. Podívejme se proto na vývoj nabídky a poptávky u termínovaných vkladů, na metodu jejich úročení a výnosnost, která nejspíš překvapí.

Zpomalit inflaci? Jde to, když vklad správně zvolíte

Inflace se zpomalit dá, a dá se dokonce i porazit. Zatímco k poražení inflace se ale musíme vydat na nejisté pole investic, k jejímu zpomalení postačí bezpečné bankovní produkty. Banky nabídnou dva typy pojištěných vkladových produktů, které jsou úročeny. Jde o spořicí účty a termínované vklady.

Co přesně znamená „pojištěných produktů“? Každý vklad u banky je ze zákona povinně pojištěn až do 100 000 eur, resp. jejich ekvivalentu v českých korunách (necelých 2,5 milionu korun na osobu a banku. Pokud by banka padla, klienti získají zpět vložené peníze právě až do tohoto limitu. Naopak u investic žádné pojištění nečekejte – a to ani u těch, které si sjednáváte v bance.

Spořicí účty se předhánějí v zajímavých výnosech

V poslední době se banky vrhly do konkurenčního boje v oblasti úroků na spořicích účtech. Zejména ty menší totiž potřebují, aby si u nich lidé ukládali více peněz. Proč? Protože je použijí na výhodně úročené úvěry, nebo alespoň uloží u ČNB za příjemnou (nyní pětiprocentní) repo sazbu. Ano, úroky na spořicích účtech nikdy nedosáhnou tak vysoko, aby překonaly nastavenou repo sazbu ČNB, za kterou si banky od ČNB kupují úročené cenné papíry. Tímto postupem banky dosahují příjemné úrokové marže.

Úroky na spořicích účtech se můžou rychle měnit, u termínovaných vkladů je to jinak

S úroky na spořicích účtech se banky nebojí jít nahoru hlavně proto, že nejsou dlouhodobě závazné. Stejně rychle, jako je zvýší, je totiž mohou i snížit.  Situaci zkrátka pružně přizpůsobují vývoji v ekonomice. U termínovaných vkladů už je však situace jiná. Tady se banka zavazuje zachovat smluvní úročení třeba až na 10 let. Podívejme se, co inflační události tohoto a minulého roku způsobily v nabídce a poptávce po termínovaných vkladech.

Úročení se zvýšilo jen u krátkodobých termínovaných vkladů

Nikdo předem neví, jak dlouho vydrží současně nastavená repo sazba, a tak se ani žádná banka nehrne do navyšování úroků na dlouhodobých termínovaných vkladech. Jestli jste se těšili, že si při současném úročení překonávajícím 4 procenta sjednáte výhodný termínovaný vklad na deset let, pak při průzkumu trhu zjistíte, že vám banky nic takového nenabídnou. Důvodem je samozřejmě již zmíněná nejistota budoucího vývoje. Jinak je tomu ovšem u termínovaných vkladů uzavíraných na 6 měsíců nebo na jeden rok. Takto krátkodobě dopředu už dokáží banky dohlédnout. A jak nabídka ukazuje, banky počítají s tím, že se inflace v nejbližším roce moc neuklidní. Jinými slovy: nejvyšší sazby najdeme u termínovaných vkladů na 6 měsíců, s rostoucí délkou vkladu však klesají až na úroveň před nástupem současného zdražování.

Co na to klienti bank?

Nahlédněme teď na stranu poptávky. „Chytají“ se klienti na zajímavější úročení, které jim banka garantuje po celý následující rok? (Od termínovaných vkladů na delší období odhlédněme, tam se toho v nabídce moc nemění). Jakmile navštívíme statistiky zveřejňované na stránkách ČNB (databáze časových řad ARAD – nové obchody korunových vkladů přijatých bankami od rezidentů ČR, s dohodnutou splatností do jednoho roku včetně), hned první pohled ukáže trend obrovského nárůstu právě u krátkodobých termínovaných vkladů. Jde o několikanásobné navýšení jak u domácností, tak u nefinančních podniků. Domácnosti mají na terminovaných vkladech 18x více než před několika měsíci, nefinanční podniky navýšily vklady šestinásobně.

Termínované vklady se úročí jinak než spořicí, méně výhodně

Lidé stojí o dobré zhodnocení svých vkladů, aby se aspoň zčásti bránili nemilosrdné inflaci. I takto se tedy dá vývoj posledních měsíců interpretovat. Ale dělají to dobře? Je termínovaný vklad opravdu tak výhodný? Když si dohodneme s bankou, že nám vyšší úrok „podrží“ celých následujících 12 měsíců, proč o jeho výhodnosti vůbec pochybovat? Nejprve je nutno se podívat na způsob, kterým se termínované vklady zhodnocují. Jde o tzv. jednoduché úročení, kdy se jednou za měsíc (nebo jednou za rok) vypočte zhodnocení vkladu. Ale k původní částce se toto zhodnocení nepřipočítává, a proto se pak už znova neúročí.

Naproti tomu spořicí účet je zhodnocován tak, že se úroky připíší k původnímu vkladu – a další měsíc se zhodnocení vypočítává z vkladu navýšeného o úroky získané v měsících předchozích. Tento model se nazývá úročením složeným. Proto na termínovaném vkladu úročeném 4 procenty vždycky získáte za stejné období méně než ze spořicího účtu s úrokem naprosto stejným.

U „termiňáku“ máte jistotu, že úrok zůstane v té výši, na které jste se s bankou dohodli, a to po celou dobu, na kterou je smlouva o termínovaném vkladu uzavřena. Spořicí účet takovou jistotu nenabídne. Ale v době, kdy se repo sazba v ekonomice ještě nemíní pohnout dolů, vždycky vyjde spořicí účet jako varianta výnosnější. Vybírat termínovaný vklad se vyplatí až tehdy, kdy ČNB začne úrokové sazby snižovat. Pak je ovšem nutné jednat rychle.

Autorka článku je členkou Finanční akademie Zlaté koruny a nezávislý freelance copywriter v oblasti finanční gramotnosti, mj. spolupracuje s portály Hyperfinace.cz a Banky.cz

Zlatá koruna již 20 let pořádá soutěž finančních produktů, které hodnotí téměř 400 členná nezávislá Finanční akademie, organizuje odborná ekonomická a finanční fóra, provozuje finanční portál se srovnávačem www.zlatakoruna.info a rádce www.penizevrousce.cz.