Aktivity na sociálních sítích v pracovní době aneb Internet a pracovní doba jdou ruku v ruce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Počítač
2
Fotogalerie

Během své pracovní doby se na internet přihlásí až 90 procent lidí. A to opakovaně. Nastává zde problém, kde je hranice mezi soukromými a pracovními online aktivitami. Aktuální průzkum společnosti Kaspersky Lab „Global privacy report“ odhaluje, že se každý druhý Čech chce před nadřízeným své aktivity na sociálních sítích skrýt.

Téměř 47 procent z nás nechce, aby ani kolegové nevěděli, co na internetu právě děláme. Za svůj život průměrně strávíme v práci na internetu 13 let a 2 měsíce. Naplno přizná návštěvu internetových stránek, které nemají s prací nic společného 64 procent pracovníků.

Své maily si střežíme

Své maily bereme jako svou soukromou věc, nechceme tedy, aby o jejich obsahu věděl nadřízený. Negativní kariérní důsledky toho, když se na světlo světa dostaly jejich osobní informace, pocítilo 5 % dotázaných. I takovéto zkušenosti často stojí za tím, že si zaměstnanci snaží budovat dobrou pověst uvnitř organizace a přátelské vztahy s kolegy.

„Ruku v ruce s tím, jak se internet stal nedílnou součástí našich životů, se začala pomalu stírat hranice mezi pracovním a soukromým online světem. Nelze jednoduše říct, jestli je to dobře nebo ne. Taková je dnešní doba. Je ale důležité si uvědomit, že jako zaměstnanec firmy musím být ostražitý, na jaké stránky v práci přistupuji a jaké informace veřejně sdílím. Jedna nevhodná aktivita může mít dlouhodobé a negativní následky pro léta budovanou kariéru,“ varuje Marina Titova, vedoucí spotřebitelského marketingu ve společnosti Kaspersky Lab.