Analytici: Nezaměstnanost může letos stoupnout až k šesti procentům

Úřad práce pro Prahu 4

Úřad práce pro Prahu 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
5
Fotogalerie

Lednový nárůst nezaměstnanosti je výraznější, než v lednu zpravidla bývá. Upozornili na to ekonomové oslovení ČTK. Navíc podle nich přichází za situace, kdy je zaměstnanost udržována uměle vládními programy. Ty přitom již přestávají stačit. Nezaměstnanost tak podle analytiků během roku může stoupnout až k šesti procentům.

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta z prosincových čtyř procent, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce ČR. V evidenci úřadů práce bylo 308 859 lidí, meziměsíčně o zhruba 17 000 více. Přibylo i volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 325 425, tedy o téměř 7000 více než na konci loňského roku.

"Byť je lednový nárůst nezaměstnanosti v tuzemsku běžným jevem, který souvisí s útlumem sezónních prací a ukončováním pracovně-právních vztahů k 31. prosinci, je letošní nárůst přece jen o něco varovnější. Nejen, že ty historicky běžné převyšuje svou razancí, ale hlavně přichází za situace, kdy velké množství pracovních pozic je uměle udržováno vládními programy," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Upozornil, že nárůst nezaměstnanosti doprovází i nárůst neobsazených pozic a vzniká tak nesoulad mezi potřebami pracovního trhu a strukturou uchazečů. Do léta Hradil očekává nárůst nezaměstnanosti až k 5,5 procenta.

"Dospěli jsme do momentu, kdy bude nezaměstnanost postupně narůstat. Firmám pomalu ale jistě dochází dech a podpůrné programy přestávají stačit. Lidé z postižených oborů budou jen složitě hledat uplatnění, řada podniků totiž už znovu neotevře," uvedl výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek.

I podle partnera poradenské společnosti Moore Czech Republic Radovana Hauka nezaměstnanost bude růst. "Dynamika růstu bude záviset na další přímé finanční podpoře firem ze strany státu. Ta v současné době v řadě odvětví zdaleka nepostačuje ke kompenzaci fixních provozních nákladů firem a přichází i s velkým zpožděním. Pokud se podpora nezvýší, firmy tak už zaměstnance nebudou schopny držet," uvedl. Zároveň podle něj nelze očekávat zásadní otevření ekonomiky do doby proočkování populace. "Odhadujeme proto, že se nezaměstnanost koncem roku vyšplhá až na šest procent," dodal.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že pandemie na trhu práce zasáhla více ženy než muže. "Klíčovým důvodem je, že pandemickou krizí je předně zasažen sektor služeb, v němž jsou ženy zastoupeny v porovnání se dalšími sektory typu průmyslu v srovnání s muži výrazněji," uvedl.