Část zaměstnanců má v horkých dnech nárok na minerálku. Výjimečně mohou dostat i pivo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Jsou zaměstnání, jako například v hutích či sklárnách, kde mají pracovníci v horkém počasí nárok nejen na minerální nápoje, ale dokonce i na nízkostupňové pivo.

Zvláště v horkých letních dnech je nutné dodržovat pitný režim – na který se zaměřuje i zákon. Pitný režim musí zaměstnavatel zajistit celoročně a za každého počasí. Ve většině případů to za normálních podmínek znamená pouze zajistit přístup ke kohoutkové vodě.

Jsou ale fyzicky náročné profese, jako například řidič nebo zaměstnanec v hutích či sklárnách, které v letním horkém počasí znamenají nadměrný energetický výdej.

Pokud v tomto případě venkovní či vnitřní teplota přesahuje 26 stupňů Celsia, pak má zaměstnavatel povinnost poskytnout takzvaný ochranný nápoj. Nejčastěji se jedná o minerální vodu se střední mineralizací, které by mělo být alespoň litr a půl.

V případě velkých veder, kdy teplota vystoupá nad 34 stupňů Celsia, pak i dva a půl litru. V případě práce v kanceláři, která není fyzicky náročná, má zaměstnavatel povinnost zajistit nápoj v případě vyšších veder, tedy až když teplota přesahuje 34 stupňů Celsia. Pod touto hranicí stačí přístup ke kohoutkové vodě.

Může se ovšem stát, že firma není schopna nápoj zajistit. Pak se může se zaměstnancem domluvit na finančním plnění. Měla by ale dohlédnout, že za poskytnuté peníze zaměstnanec skutečně zakoupil nápoj a ne něco jiného.

Za ochranný nápoj se přitom nepovažuje limonáda s vysokým obsahem cukru. Také colové nápoje, káva či energetické drinky nejsou zařazeny mezi nápoje, na které by měli těžce pracující ve vedrech nárok.

Ve výjimečných případech ale pravidla umožňují i podávání nízkostupňového piva, například právě v hutích či sklárnách. To se však samozřejmě týká pouze dospělých pracovníků, a nikoli mladistvých.