Den daňové svobody: Konečně začínáme vydělávat na sebe

Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: Profimedia

Právě dnešek je dnem daňové svobody, tedy den, kdy začínáme vydělávat na sebe. Doposud jsme v tomto roce pracovali „na stát“. Jde o daňově nejméně svobodný rok od roku 2000, kdy Liberální institut Den daňové svobody počítá. Přispívá k tomu současná situace okolo koronaviru. Loni tento den připadl na 28. května.

Den daňové svobody představuje pomyslnou hranici rozdělující rok do dvou období – v části roku do Dne daňové svobody je třeba vydělat na pokrytí výdajů státních a veřejných institucí. Toto období končí Dnem daňové svobody, od kterého vyděláváme sami pro sebe. Dle výpočtů Liberálního institutu letos za každých 20 tisíc korun, které nám zůstanou na vlastní spotřebu, stát přerozdělí dalších 18 270 korun.

Rok 2020 je tak kvůli opatření v souvislosti s koronavirem vskutku bezprecedentní. Nabízí se srovnání s rokem 2010, ve kterém českou ekonomiku nejvíce zasáhla předchozí ekonomická recese – oproti loňsku jsme si pohoršili o téměř měsíc, oproti roku 2010 jde pouze o týdenní zhoršení.

„Vláda Andreje Babiše zažila předloni daňově nejsvobodnější rok, o což se nijak nezasloužila, letos zažije daňově nejméně svobodný rok, o což se taktéž nijak nezasloužila," uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek. „Liberální institut by v každém jiném roce horoval za to, že se Den daňové svobody má posunout blíže k začátku roku. Letos je naše pozice jiná: Letos je rok, kdy má stát oprávněně zvednout výdaje, což posouvá v naší metrice Den daňové svobody blíže ke konci roku,“ dodal.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 30. června. Daňoví poplatníci tak budou podle výpočtů Deloitte letos pracovat na odvody daní 181 dní, tedy o jeden den více než loni. Společnost odhad zveřejnila ještě před propuknutím pandemie.