dTest: Co smíte změnit v nájemním bytě

Pravděpodobně už v prvních dnech roku 2011 podá skupina CPI řádově tisíce žalob na určení nájmů v bytech, ve kterých posledním dnem letošního roku končí regulace nájemného a kde nájemníci nesouhlasí s navrhovaným zvýšením činží.

Pravděpodobně už v prvních dnech roku 2011 podá skupina CPI řádově tisíce žalob na určení nájmů v bytech, ve kterých posledním dnem letošního roku končí regulace nájemného a kde nájemníci nesouhlasí s navrhovaným zvýšením činží. Zdroj: Sedmicka

Pokud bydlíte v nájemním bytě, a zatoužíte po úpravách, měli byste vědět, že nemůžete dělat vše, co vás napadne. Na spoustou úprav budete potřebovat souhlas majitele bytu. dTest radí, co je a co naopak není možné v nájemním bytě změnit.

Obecně lze říci, že o úpravách, přestavbách nebo jiných změnách v bytě by měl majitel vždy vědět. Je ale sporné, co vše můžeme považovat za změnu v bytě. Panuje názor, že změnou je jakýkoliv zásah do bytu, který není jeho údržbou či opravou.

„Například při přitlučení hřebíku do zdi se ale lze přiklonit k názoru, že k tomu nájemce souhlas pronajímatele nepotřebuje, pokud po skončení nájmu úpravu odstraní, tedy vymaluje, popřípadě zasádruje dané místo,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Co když se majitele neptáte?

Pokud se rozhodnete s majitelem nic neřešit a zásah do bytu udělat, může po vás chtít, abyste okamžitě změny odstranili. Což může být nepříjemné především v případě bourání příček, přestavby kuchyně či koupelny. Jestliže jste úpravy provedli bez souhlasu pronajímatele, nemáte právo na náhradu vynaložených nákladů. A to ani v případě, že se úpravami zvýšila hodnota bytu a pronajímatel nakonec jejich odstranění nepožaduje. V situacích, kdy naopak svou úpravou cenu bytu snížíte, může opět majitel požadovat náhradu škody.

Kdy není souhlas nutný

Z výše uvedeného existuje výjimka. Souhlas s úpravami od majitele nepotřebujete v případě, kdy je změna nutná vzhledem ke zdravotnímu postižení nájemce nebo osoby, která s ním bydlí.

„Ovšem nájemce se v takovém případě musí obrátit na soud, který souhlas může za pronajímatele udělit, jestliže dospěje k názoru, že úprava je nutná. Nájemce pak musí změnu po skončení nájmu odstranit, pokud to pronajímatel požaduje,“ uvádí na pravou míru Eduarda Hekšová.