Finanční novinky, které vás potěší: Vyšší úroky na spořicích účtech a konec nefér směnáren

Zdroj: BNP Paribas Personal Finance SA

Kartou už zaplatíte nejen v obchodech, ale i na finančním úřadu. Zatím jen správní poplatky a daňové dluhy, ale i to je pokrok.
Směna peněz v českých směnárnách bude od dubna nejspíš jednodušší a transparentnější. Cestování si tak užijete díky méně starostem o poznání víc.
3
Fotogalerie

Rok 2019 je ve světě financí rokem velkých i menších změn, které se dotknou každého z nás. Některé negativně, jiné pozitivně. A které by vám mohly udělat radost?  Letos můžete na finančních úřadech konečně platit kartou, i když stále ne úplně všechno, stát si posvítí na nepoctivé směnárny a končí doba mizivých úroků na spořicích účtech.


Vaše peněženky se dočkají i dalších přilepšení. Od ledna výrazně narostly důchody (průměrný vzrostl o 900 Kč za měsíc), o 1150 Kč se zvýšila minimální mzda, rostou renty za pracovní úraz, dohoda o pracovní činnosti je výhodnější a od července se nejspíš opět dočkáme proplácení prvních 3 dnů nemoci.

Pojďme se podívat na několik dalších menších „radostí“, které usnadní život, zabrání nepříjemnostem a ušetří peníze.

Placení kartou na finančních úřadech je tady

Od ledna může každý z nás na finančních úřadech zaplatit správní poplatky a daňové dluhy platební kartou. Doba, kdy půjde pomocí platební karty zaplatit i samotné daně, je ale bohužel ještě v nedohlednu. Brzdou dalšího pokroku směrem k přívětivější finanční správě jsou poplatky za transakce. Zatímco obchodníci je mohou zakomponovat do své marže, finanční správa podobný přístup zvolit nemůže – případné poplatky připočítat nemůže a nesmí.

Stát však společně s karetními společnostmi hledá přívětivější model, díky kterému by v budoucnu bylo možné platit kartou i daně. Nyní vám ale nic nebrání ve využití karty nebo praktické platební nálepky alespoň při placení správních poplatků.

Kartou už zaplatíte nejen v obchodech, ale i na finančním úřadu. Zatím jen správní poplatky a daňové dluhy, ale i to je pokrok.Kartou už zaplatíte nejen v obchodech, ale i na finančním úřadu. Zatím jen správní poplatky a daňové dluhy, ale i to je pokrok. | BNP Paribas Personal Finance SA

Úroky rostou. A to i na spořicích účtech

Minulý rok navíc přinesl rostoucí trend úrokových sazeb. Česká národní banka hned pětkrát navýšila svou základní sazbu. A to se samozřejmě negativně projevilo na úrocích hypoték a jejich dostupnosti (poprvé od roku 2014 bylo žádostí o hypotéky méně než 100 tisíc). Naštěstí měly tyto změny i pozitivní dopad, konkrétně na nabídky spořicích účtů českých bank.

Úroky na spořicích účtech zvýšilo v druhé polovině roku 2018 a na počátku roku 2019 hned několik bank. A to včetně Hello bank!, která jako jedna z mála nabízí úrok 1,5 % pro částky do 300 tisíc korun bez toho, aby klient musel splňovat další podmínky. Zřídit si u ní dokonce nemusíte ani běžný účet, nebo využívat další služby – jak to často bývá u jiných bank. Není potřeba ani žádná minimální měsíční příchozí platba nebo jiná aktivita na účtu.

Jednoduché a bez kliček je u Hello bank! i sjednání spořicího účtu: Žádost o něj můžete vyplnit online, k online žádosti ofotíte 2 doklady totožnosti, přepošlete na nový účet 1 Kč a nakonec podepíšete smlouvu, která vám přijde poštou, nebo elektronicky. Takže když se vám nebude chtít, při založení účtu nemusíte udělat jediný krok z pohodlí domova.

A ke zvážení je také sjednání běžného Hello účtu. Pro něj totiž platí úrok 0,6 % pro částky do 100 tisíc korun. Což je úrok, kterým se nemůže chlubit ani velká část spořicích účtů jiných bank.

Konec podvodných směnáren

Začátek dubna by mohl být koncem nevýhodných kurzů, poplatků za směnu a klamavých poutačů u českých směnáren. A jako zákazník budete pravděpodobně mít 3 hodiny na případné storno nevýhodné směny. Pokud byste snad peníze směnili až na konci pracovní doby, pokračuje tato 3hodinová lhůta se začátkem provozní doby hned druhý den. Nicméně pozor na to, že odstoupit můžete od obchodu v maximální výši 1000 eur.

Směna peněz v českých směnárnách bude od dubna nejspíš jednodušší a transparentnější. Cestování si tak užijete díky méně starostem o poznání víc.Směna peněz v českých směnárnách bude od dubna nejspíš jednodušší a transparentnější. Cestování si tak užijete díky méně starostem o poznání víc. | BNP Paribas Personal Finance SA

Směnárny už také nesmí účtovat za výměnu peněz vysoké poplatky, které často činily až desítky procent ze směněné částky. Nicméně pozor na to, že se zákaz poplatků nevztahuje na směnu mincí nebo na směnu pomocí platební karty. Tam vám směnárna poplatek stále může naúčtovat. Svá pravidla bude od dubna mít i pořadí kurzů na lístku. Směnárny totiž musí nejdříve uvádět částku, za kterou nakupují, a poté částku, za kterou měnu prodávají.

Reprezentativní příklad:

 Úvěr ve výši 260 000 Kč: trvání úvěru 79 měsíců, měsíční splátka 4 231 Kč, roční pevná úroková sazba 7,90 %, RPSN 8,19, celková částka splatná klientem 334 249 Kč, poplatek za uzavření smlouvy 0 Kč. Parametry jsou informativní a mohou se měnit dle aktuálního posouzení klienta bankou. Neposkytujeme „radu“ ve smyslu § 85 zákona o spotřebitelském úvěru ani úvěry v cizí měně. Spotřebitel je povinen sdělit bance nebo zprostředkovateli úvěru úplné a pravdivé informace nutné pro posouzení úvěruschopnosti, jinak úvěr banka neposkytne. Touto reklamou nevzniká právní nárok na poskytnutí úvěru.

Spotřebitel je povinen sdělit poskytovateli úvěru nebo zprostředkovateli úvěru úplné a pravdivé informace nutné pro posouzení úvěruschopnosti. Pokud tuto povinnost spotřebitel nesplní a poskytovatel proto nebude schopen posoudit jeho úvěruschopnost, spotřebitelský úvěr neposkytne.

Doba splácení Hello půjčky se pohybuje od 6 do 120 měsíců. Maximální RPSN je 16,35 %.