Inflaci zastaví jen recese. Trh s nemovitostmi čeká další závan chladného vzduchu

.

. Zdroj: Unsplash

V poslední době se vůbec nenudíme. Když jsme si po dvou letech zvykli na covid a počty nakažených nechávají leckoho klidným, přišla válka na Ukrajině a energetická krize. Stoupající ceny energií, neustále přehřátý trh práce, vcelku dobrý výkon HDP vůbec nepomáhá ztlumit i v současné době zpomalující inflaci.

„Přístup ČNB, která díky méně přísné strategii utahování měnové politiky jen protáhla horizont, kdy bychom měli dosáhnout cíle 2prrocentní inflace. Svou rétorikou, kterou říká, že si chce počkat na další čísla, získává sice čas, ale kurz koruny musí neustále uměle posilovat. Růst nákladů na energie v podzimních měsících způsobí oslabení poptávky v jiných oblastech, což není pro zkrocení inflace samo-spásný mechanismus. Při současné úrovni inflace by sazby měly být minimálně o tři procentní body výše,“ říká Jakub Veverka, hlavní ekonom realitního portálu Videobydleni.cz.

Nemovitostní trh chladne

Z dat portálu Videobydleni.cz vyplývá, že se meziročně snížily nabídkové ceny o 5 až 10 procent v závislosti na regionu. Reálná tržní cena, tedy cena, za kterou se realizují obchody s nemovitostmi je v průměru o dalších 10 procent níže. Prim na současném trhu hrají kupující, kteří nechtějí akceptovat ceny, za které se v současné době nemovitosti nabízí. Aukcím je tedy odzvoněno.

„Ochlazení na trhu s prodejem nemovitostí vlivem vyšší nedostupnosti hypoték vytváří tlak na ceny pronájmů napříč celou ČR. U nejžádanějších bytů 1+kk, 1+1 a 1+2 poptávka vyhnala cenu až o 15 procent meziročně výše. U větších bytů, které jsou méně frekventované, se pohybujeme o 5-9 procent výš oproti minulému roku,“ uvádí Jakub Veverka.