Lidé častěji marodí, ale uzdravují se rychleji. Víte kolik dostanete na „neschopence“?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Chřipka
Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce
Ministr zdravotnictví se s nemocničními lékaři dohodl na dalším jednání o zvýšení jejich platů
Akce nemocničních lékařů "Děkujeme, odcházíme"
5
Fotogalerie

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) uvedlo, že loni evidovalo 1,7 milionu případů dočasných pracovních neschopností. Průměrně lidé loni stonali 41 dnů. Jste-li na „neschopence“, první tři nedostane vůbec nic, jak to funguje dál, se dozvíte v tomto článku.

Oproti roku 2016 narostl loni počet neschopenek o 7 procent (na 1,7 milionu), na nemocenském, které je mandatorním výdajem státu, vyplatila ČSSZ přes 18 miliard Kč. Nemocenská se vyplácí od 15. dne trvání „neschopenky“.

V prvních dvou týdnech trvání dočasné pracovní neschopnosti vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel. Ta je vyplácena za pracovní dny a nenáleží za první tři dny dočasné pracovní neschopnosti (tzv. karenční doba). Od 15. dne trvání pracovní neschopnosti vyplácí nemocenské okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ), a to za kalendářní dny (tj. včetně víkendů a svátků).


Kolik dostanete na nemocenské, napoví kalkulačka


Kolik dostanete?

Nemocenská se zjednodušeně řečeno vypočítává z průměrného denního výdělku, který se nejprve stanoveným způsobem redukuje. Od ledna 2018 činí výše nemocenského od 15. dne do 30. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu, od 31. do 60. dne je sazba ve výši 66 procent a od 61. dne se zvyšuje na 72 procent.

Tip: Máme pro vás i kalkulačku pro výpočet vaší nemocenské

Nemocenská se vyplácí zpětně ve lhůtě nejpozději do jednoho měsíce následujícího po dni, kdy byly OSSZ doručeny všechny potřebné a správně vyplněné doklady pro nárok na výplatu dávky. Za loňský rok OSSZ zpracovaly bezmála 3,4 milionu dávek a v zákonné lhůtě je vyplatily, z toho 82 procent ve lhůtě do 10 dnů.

Těm, kteří mají tu smůlu a jsou dlouhodobě nemocní, vystaví ošetřující lékař alespoň jednou měsíčně potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, tzv. „lístek na peníze“. Toto potvrzení lze vystavit k jakémukoli dni v kalendářním měsíci. Výjimkou jsou případy, kdy je nařízena exekuce nebo insolvence.

Srážky z nemocenského se ze zákona provádějí z dávky za celý kalendářní měsíc. Proto lidem, kteří jsou z důvodu vážné nemoci či náročné léčby v dočasné pracovní neschopnosti i několik měsíců a mají na svůj příjem nařízenou exekuci nebo jsou v insolvenci, lze doporučit, aby si „lístek na peníze“ nechali od lékaře vystavit vždy k poslednímu dni v měsíci.

Pozor na papíry

Zaměstnavateli je potřeba předat příslušný díl neschopenky, ten pak musí odevzdat doklady potřebné pro výpočet a výplatu nemocenského příslušné OSSZ, přičemž je povinen učinit tak ze zákona neprodleně. Aby OSSZ dávku vyplatila, je třeba, aby zaměstnavatel doložil:

  • Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti
  • Rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti
  • Přílohu k žádosti o dávku nemocenského pojištění
  • v případě déletrvající dočasné pracovní neschopnosti výše zmíněný tzv. lístek na peníze

Předá-li zaměstnavatel doklady se zpožděním nebo nesprávně či nedostatečně vyplněné, zpravdila způsobuje zpoždění výplaty dávky svému zaměstnanci.

Marodíte, nebo nemoci přecházíte?