Průzkum: Internet používá 81 procent z nás

Počítač

Počítač Zdroj: profimedia.cz

Hraní videohry
Data
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

V roce 2019 používalo internet 81 procent Čechů nad 16 let. Co se týče chytrého telefonu, bylo to 70 procent. Nesmíme zapomenout na patnáctileté. Téměř všichni totiž doma mají přístup k internetu a používají mobilní telefon. Tato a další čísla přináší Český statistický úřad.

Internet v českých domácnostech

Připojení k internetu a počítačovou techniku najdeme už v téměř každé domácnosti. V minulém roce byla bez internetu pětina českých domácností. Tři čtvrtiny z toho tvořily domácnosti obývané seniory. Ti doma internet nemají, protože ho jednoduše nechtějí nebo s ním neumí zacházet. Naproti tomu 97 procent dětí žije v domácnostech s internetovým připojením a 92 procent má doma počítač či tablet.                                                                                                      „Dynamicky roste používání chytrých telefonů. V roce 2019 ho mělo již  70 procent osob starších 16 let, u mladých lidí ve věku 16 až 24 let dokonce 99 procent z nich. Naopak tři čtvrtiny seniorů dávají přednost mobilnímu telefonu bez operačního systému,“ říká Martina Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Surfujeme skoro všichni

Pryč jsou časy, kdy bylo surfování po internetu doménou převážně mladých a vysokoškolsky vzdělaných. Uživatelé internetu přibývají i mezi seniory. Podíl osob nad 65 let, které se připojují k internetu, se od roku 2010 ztrojnásobil z 13 procent na 39 procent v roce 2019.

Skoro polovina patnáctiletých je na internetu o víkendu připojena více než čtyři hodiny. 78 procent dívek tohoto věku je denně nebo téměř denně na sociálních sítích. 66 procent chlapců hraje internetové hry.

K přístupu na internet využíváme stále častěji telefon

„Zatímco v roce 2010 se z mobilního telefonu připojovala na internet 4 procenta osob starších 16 let, v roce 2019 to byly téměř dvě třetiny. Nejčastěji tak činí mladí lidé, kde mezi osobami ve věku 16 až 24 let internet v mobilu používá 97 procent z nich,“ upozorňuje Eva Myšková Skarlandtová, vedoucí  oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

V roce 2018 bylo v České republice 8,3 milionu telefonů s aktivní datovou službou pro přístup k internetu. V kontaktu se svými přáteli je přes sociální sítě více než polovina dospělých. V roce 2018 mělo účet na sociálních sítích 45 procent firem.

Internetové bankovnictví

Roste mezi námi i obliba internetového bankovnictví a online nakupování. Dvě třetiny dospělých mají internetové bankovnictví (63 procent). Online loni nakupovalo 59 procent osob. Internetové bankovnictví u nás používá výrazně vyšší podíl lidí než v případě všech našich sousedů.

Alespoň s jedním bezpečnostním incidentem se v roce 2019 setkala téměř pětina osob, přičemž nejčastěji se jednalo o obdržení podvodného e-mailu. Podstatně méně osob se setkalo s napadením e-mailu či účtu na sociálních sítích či bylo přesměrováno na falešné webové stránky. Mezi podniky se s nějakým kybernetickým útokem setkala pětina z nich.