Za nemovitost s balkonem či zeleň jsme ochotni si připlatit

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

S příchodem letních veder máme tendenci kupovat jiný druh nemovitostí. Za terasu, balkon či zeleň jsme ochotni si připlatit. Neopovrhneme ani klimatizací. Jen za červen stoupl počet zhlédnutí těchto bytů o 40 procent a jejich cena je oproti srovnatelným nemovitostem bez této výbavy výrazně vyšší. Informuje o tom portál Bezrealitky.

Daň ze stínu

„Daň ze stínu“ je částka, kterou jsme ochotni připlatit si za místo, které se lépe vyrovnává s dopady teplého klimatu. Tuto částku portál Bezrealitky mapuje již třetím rokem. V loňském roce se tato daň výrazně neprojevila. Letos je vyšší než v roce 2019. V tomto roce jsme si za byt s balkonem, terasou, klimatizací nebo za místo v zelené lokalitě připlatili 10 procent z ceny. U prémiových lokalit to byla až čtvrtina ceny.

První letošní data ukazují, že letošní „daň ze stínu“ bude u prémiových lokalit více méně stejná. U běžných nemovitostí ale vzroste o 14 procent.

„Průměrná cena za metr čtvereční panelového bytu na pražském sídlišti se pohybuje na 84 000 korunách. Na totožném sídlišti se ovšem prodal stejně velký byt, taktéž v paneláku a v podobném technickém stavu, tentokrát však vedle vzrostlé zeleně a parku. Cena byla 93 700 korun za metr. Podobně je to například u bytů v plzeňském činžáku. Byt s terasou tu byl dokonce o 16 procent dražší, v ulici se vzrostlými stromy o 12 procent dražší,“ uvádí portál Bez realitky.

Letní prohlídky nás varují

Pokud jdeme na prohlídku nemovitosti v letních měsících, a pocítíme špatné klima na vlastní kůži, jsme za nemovitost ochotni zaplatit mnohem méně. Naše republika se připojuje k evropskému trendu. Klesající hodnota rozpálených nemovitostí vedla již celou řadu evropských měst k investicím do zelené infrastruktury nebo dotacím, které ji podporují. Podobnou cestou by se měla vydat i česká města