Středula odstoupil z boje o Hrad. Co zaznělo v debatě prezidentských kandidátů

Josef Středula přichází do Národního muzea před vysíláním debaty

Josef Středula přichází do Národního muzea před vysíláním debaty Zdroj: ČTK

Prezidentská Superdebata České televize
Petr Pavel s manželkou Evou přichází do Národního muzea před vysíláním debaty
Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta
Tomáš Zima s partnerkou přichází do Národního muzea před vysíláním debaty
Prezidentský kandidát Karel Diviš
7
Fotogalerie

V budově Národního muzea se sešli kandidáti na novou hlavu státu v debatě, kterou pořádala Česká televize. Pozvání přijali všichni kandidáti, s výjimkou Andreje Babiše, který účast odmítl. Superdebatu ČT moderoval Martin Řezníček. Poprvé od covidové doby byli na místě přítomni i diváci. Každý z pozvaných kandidátů si směl přivést až pět svých podporovatelů.

Superdebata začala úvodním slovem moderátora Martina Řezníčka, který připomněl, že Andrej Babiš odmítl nabídku přijít do prezidentské debaty. „Babiš zvolil strategii, že bude vás diváky ČT i uchazeče o prezidentský úřad ignorovat před prvním kolem volby,“ uvedl Řezníček a připomněl momentální Babišovu kauzu u soudu, kde mu hrozí tříletá podmínka s odkladem na pět let a desetimilionová pokuta.

Ostrým proslovem začal debatu kandidát na prezidenta Karel Diviš, který zkritizoval trojici favorizovaných kandidátů Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Andreje Babiše. Posledního jmenovaného označil za „sraba“ a kritizoval také prezentaci Petra Pavla ve spojitosti s jeho postem bývalého vysoce postaveného vojáka.

U Danuše Nerudové se řečnicky zeptal, zda by se „nějaké prezidentské milosti neprodávaly jako tituly“. Přítomní Petr Pavel i Danuše Nerudová na Divišova slova odmítli reagovat a oba se shodli, že nechtějí v diskusi „sundavat rukavice“.

Nerudová na otázku jakou by chtěla být prezidentkou odpověděla, že je „zástupcem generace, která se hlásí o slovo a nechce sedět v koutě“. Doplnila, že se chce zasadit o to, aby naše země byla lepší a dále také zdůraznila nutnost omezovat export některých technologií do Číny. „Je potřeba otevřít téma Číny, protože je jednou z největších bezpečnostních hrozeb nejen pro ČR, EU, ale celý svět,“ uvedla Nerudová.

Čínu zmínil i prezidentský kandidát Marek Hilšer. „Nemáme léky, protože se vyrábí v Číně nebo Indii. Čína skupuje po světě i v Evropě přístavy, chystá se na to, že posílí svoji moc. Budeme mít do budoucna opravdu velký problém,“ varoval.

„Sloužil jsem v zahraničí, takže kromě toho, jak se žije občanům u nás, jsem měl možnost i jak se žije občanům v jiných zemích. A taky v těch, které jsou postižené válkou. Takže si dovedu představit, které problémy občany pálí,“ uvedl Petr Pavel na otázku jaký by chtěl být prezident. „Pokud bych byl prezidentem, tak bych s premiérem Fialou hovořil o tom, jestli kroky, které vláda přijímá, například na pomoc postiženým krizí, přijímá včas a jestli jsou dostatečně účinné. A tlačil bych na vládu, aby požadavky naplnila. To je cesta, ne silná mediální prohlášení,“ doplnil Pavel.

„Prezident je tady pro všechny. Tedy i pro ty, kteří s ním nesouhlasí. V zásadních otázkách národní suverenity nebo bezpečnosti naším garantem bezpečnosti ale není Vladimir Putin,“ uvedl senátor Pavel Fischer. Doplnil, že zdrojem naší prosperity je NATO a EU.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem pro E15

Video placeholde
• E15

Slovo dostal také Jaroslav Bašta, který zopakoval, že by odvolal současnou vládu Petra Fialy. „Hájím zájmy dvou třetin našich občanů, kteří si myslí, že tato vláda je asociální a působí proti nim. Proto říkám, že budu-li zvolen, tuto vládu odvolám. Nesmysl to není,“ uvedl Bašta.

Na toto reagoval bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. „Lhát se nemá, prezident nemůže odvolat vládu. S vládou nemusí souhlasit, může na ni tlačit, může vyvíjet tlak přes politické strany, ale nemůže ji odvolat,“ upozornil Baštu Zima. V případě zvolení by se prý nejprve setkal s premiérem.

Prezidentský kandidát Petr Pavel na otázku, v čem by navázal na práci dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana odpověděl, že by zmírnil svůj vztah k armádě.  „Neříkám k obraně, protože naopak svým vztahem k Číně a Rusku naší obranyschopnost zase narušoval,“ podotkl. Ocenil však Zemanův vztah k Izraeli či jeho snahu, aby rozpočet na obranu neklesl pod 2 procenta HDP, aby se plnily závazky v NATO.

Jméno Miloše Zemana se vyskytlo i v otázce a odpovědi Danuše Nerudové, která uvedla, že by odcházejícímu prezidentovi neudělila státní vyznamenání. Mezi důvody zařadila například roky bagatelizování ruské hrozby i práce tajných služeb.

K Zemanovi se vyjádřil i Pavel Fischer, podle kterého by měl stíhán v rámci kauzy výbuchu ve Vrběticích, za kterým stáli ruští agenti. „Byl to zločin. Byl to projev prezidenta, který pracoval pro cizí mocnost a nehájil zájmy ČR. Dopustil se například vyzrazení utajovaných skutečností, spisů,“ řekl Fischer.

Středula se vzdal boje o Hrad, podpořil Nerudovou

Odborový předák Středula oznámil, že se vzdává kandidatury na prezidenta ve prospěch exrektorky Nerudové. V diskusi ČT poděkoval svým sympatizantům.

„Vždy mi na prvním místě záleželo na zájmech občanů a na republice samotné. Koho chceme jako prezidenta? Komunistického udavače, navíc stojícího před soudem? Komunistického rozvědčíka? Já tedy ne. S tím se nesmířím. Proto jsem se rozhodl odstoupit z prezidentské kandidatury a podpořit jedinou pro mě přijatelnou kandidátku z vámi favorizované trojice, a to profesorku Danuši Nerudovou,“ uvedl v debatě ČT Středula.

Profil Josefa Středuly najdete zde >>>