Nárůst daně z nemovitosti pocítí také firmy. Hlavně na nájmech v průmyslových parcích

Budova ve Stříbře patřící Accolade

Budova ve Stříbře patřící Accolade Zdroj: Accolade Industrial Fund,

Až desítky milionů korun si od příštího roku připlatí některé velké podniky za pronájmy průmyslových objektů. Záležet bude na velikosti využívaných ploch. Způsobí to zhruba 1,8násobné zvýšení daně z nemovitostí, které od ledna zavede vládní úsporný balíček. Další náklady přinese firmám nárůst DPH odváděné z centrálního tepla nebo z vodného a stočného. Soukromý sektor nyní dopady propočítává. Úpravy sazeb zdraží bydlení i domácnostem, v průměru to bude až o dva a půl tisíce korun ročně.

Daň z nemovitostí je součástí takzvaných service charges, tedy poplatků, které jsou plně přenášeny na nájemce. Přesnější odhady, o kolik se pronájmy zvýší, ale v tuto chvíli nemáme. Bude to záležet případ od případu,“ řekl e15 Milan Kratina, spoluzakladatel a šéf představenstva investiční společnosti Accolade, která poskytuje infrastrukturu pro podnikání v pěti desítkách průmyslových parků v Česku a v dalších evropských zemích.

Přestože nová daňová opatření zatíží firmy dalším zvýšením odvodů, podle Kratiny se v tuzemsku nijak nezlepší podnikatelské prostředí. Majitel Accolade nicméně nepředpokládá, že by růst nájmů snížil poptávku po industriálních prostorách, protože jich je v Evropě stále nedostatek.

Inflace jedním z faktorů

Nájmy průmyslových objektů v České republice přitom z důvodu především vysoké inflace výrazně stouply už v průběhu loňského a letošního roku, a to o desítky procent. Nejvíce poskočily ve srovnání s celou Evropou v pražských logistických centrech, jak plyne z Prologis Rent Indexu.

„V nájmech se v současnosti ustálily nové stropy, které reflektují cenu peněz. U všech nových projektů se nyní pohybují mezi 5,7 až osmi eury za metr čtvereční,“ dodal Kratina. Další vývoj bude podle něj záležet na mnoha aspektech – na ceně peněz, výnosech či na stavebních nákladech. „Co se týče inflace, její určitá míra s námi bude vždy. Z dlouhodobého hlediska se tedy bude do nájemného dále propisovat,“ podotkl.

Mezi největší nájemce skupiny Accolade patří společnosti DB Schenker, DHL, GE Aviation, Swiss Krono nebo Tchibo. „Vývoj daňových sazeb, cen energií a dalších parametrů samozřejmě bedlivě sledujeme, ale předem nemůžeme odhadnout, jaký bude jejich finální dopad na celkovou výši našich nákladů,“ uvedla mluvčí Tchibo Praha Eva Kotýnková. Řada položek má podle ní mnoho proměnných nebo je předmětem jednání.

Před mimořádnou obtížností příštího roku varují rovněž Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora (HK). „Hlavním zdrojem obav řady firem je všeobecný nárůst cenové hladiny. Změny daňového režimu se promítnou do navýšení celkových nákladů. To se pak pochopitelně může dále odrazit v cenách produkce,“ míní ředitelka odboru legislativy, práva a analýz HK Lenka Janáková.

Vedle inflace se v nákladech podniků projeví i rostoucí a drahé „zelené požadavky“ na energetickou náročnost staveb. „Návratnost těchto investic pro nájemce, tedy pro ty, kteří na jedné straně benefitují z energetických úspor a na druhé straně přispívají na provoz a údržbu nových technologií a zařízení, přinese teprve čas,“ odhaduje Janáková.

Šéf Accolade však nepovažuje kroky související s Green Dealem za negativní faktory, které by nepříznivě ovlivňovaly náklady na průmyslové objekty. „Dlouhodobě postupujeme v souladu s dekarbonizačním úsilím a věnujeme maximální péči zavádění takových technologií a přístupů, které jsou ve výsledku šetrné nejen k přírodě, ale i k provozním nákladům našich nájemců,“ zdůraznil Kratina. Pokud by přece jen došlo k tomu, že prudce porostou náklady na energie, díky vybavení budov fotovoltaikou nebo tepelnými čerpadly se to podle něj projeví pouze nárazově.

Konsolidační balíček nájem ještě více zdraží

Téměř dvojnásobně vyšší daň z nemovitosti, nárůst DPH u centrálního tepla a vodného a stočného o dva procentní body pocítí i obyvatelé nájemních bytů. Dopadne na ně také přeřazení úklidových služeb ve společných prostorách z 10 na 21 procent DPH.

I v tomto případě si nárůst daně většina vlastníků domů a bytů započítá do výše nájemného. „Je potřeba si uvědomit, že daň z nemovitostí je pro majitele náklad, který se zcela jistě projeví v ceně nájmu,“ uvedl Tomáš Carba z Asociace nájemního bydlení.

Konsolidační balíček podle sdružení zvýší náklady na bydlení v průměrném bytě o rozloze 60 metrů čtverečních nejméně o 1500 korun ročně. „Ve větších městech se tato suma bude pohybovat spíše kolem dvou tisíc korun a v některých pražských městských částech až kolem dvou půl tisíce korun ročně,“ řekl člen prezidia Asociace nájemního bydlení a generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj. Firma je největším poskytovatelem nájemního bydlení v ČR.

Vláda hodlá zvýšením daně z nemovitých věcí přibližně o 1,8násobek posílit příjmy o deset miliard korun ročně. Veškerý výnos této daně zůstane i nadále obcím. Výměnou za to se vzdají deseti miliard, které inkasují ze všech ostatních daní sdílených se státem. Tyto peníze poputují výlučně do státního rozpočtu.