Dotace na zateplení: Lidé si řekli už o více než 10 miliard

Zateplení domu ušetří tisíce na energiích

Zateplení domu ušetří tisíce na energiích Zdroj: www.jaknazatepleni.cz

.
.
.
.
.
7
Fotogalerie

Peníze na úspornější a ekologičtější bydlení rozdává už několik let dotační program Nová zelená úsporám. Podporuje zateplování domů, tepelná čerpadla nebo fotovoltaiku. Za posledních pět let si lidé řekli o více než 10 miliard korun.

Nová zelená úsporám běží od roku 2014. Lidé, kteří rekonstruují dům, zateplují, pořizují si ekologický zdroj tepla nebo staví pasivní domy, mohou od státu získat desítky až stovky tisíc korun. „Dotace míří do třech hlavních oblastí: zateplení a rekonstrukce obytných domů, výstavba nízkoenergetických budov a instalace ekologických zdrojů energie,“ připomíná Petr Valdman, ředitel státního fondu životního prostředí ČR. Právě jeho úřad, konkrétně krajská pracoviště, žádosti o dotace přijímají.

Proplaceno přes 5 miliard

Od spuštění programu přijala krajská pracoviště až dosud 44 724 žádostí o dotaci za celkovou částku 10,25 miliardy korun. Prozatím byly peníze proplaceny 28 304 žadatelům, kteří si přišli na 5,39 miliard korun.

Podle Richarda Brabce, ministra životního prostředí, je program v kurzu. „Zájem o dotace je mimořádný a každým rokem roste. Jen za loňský rok jsme lidem na energeticky úsporná opatření vyplatili 1,5 miliardy korun,“ dodává. Může za to podle něho i fakt, že se program stále rozšiřuje a zjednodušují se i jeho podmínky. Dotaci lze nyní získat na zateplení fasády, střechy, stropů, podlah a výměnu oken a dveří, ale také třeba na venkovní rolety a žaluzie, jež ve výsledku přinesou ještě větší energetické úspory.

Hlavně se zatepluje

Největší počet žádostí se týká zateplování rodinných domů. „Z celkového počtu přijatých žádostí tyto tvoří 45 %. Poměrně vysoký je také zájem o solární systémy na ohřev vody i výrobu elektřiny, ty dohromady představují celkem 32 procent žádostí,“ uvádí Lucie Früblingová, tisková mluvčí SFŽP ČR.

Zájem o zateplování domů potvrzuje i energetický poradce Karel Srdečný. „V našem poradenském středisku se nejčastěji setkáváme se zájemci o zateplení starších rodinných domů. V tomto případě je totiž nutné sladit parametry zateplení s technickými i finančními možnostmi majitele objektu a požadavky dotačního programu,“ konstatuje. Často se realizuje také výměna zdrojů tepla, protože mnoho dodavatelů svým zákazníkům automaticky nabízí i vyřízení dotace.

Loni na podzim pak program uvolnil otěže a umožnil investorům realizovat některé práce svépomocí, což dříve možné nebylo. „Revoluční novinkou je, že majitelé a stavitelé rodinných domů mohou získat dotaci také na úsporné rekonstrukce domů provedené svépomocí,“ říká Lucie Früblingová a dodává: „V tomto případě pak zahrnete do nákladů faktury za materiál, zápůjčku nářadí ale i nezbytný technický dozor.“ Rekonstruovat lze komplexně celý dům najednou nebo jen jeho část.

Větší úspora, více peněz

Dotace jsou nastavené tak, že čím více energie investor uspoří, tím více dostane. U rodinných domů vyplácí úřad žadatelům v průměru 255 000 korun, ale příspěvek se může vyšplhat až na 550 000 korun. „Výslednou dotaci ovlivňuje rozsah a kvalita provedených úprav. Tedy čím kvalitnější zateplení a nižší energetická náročnost budovy, tím vyšší podpora. Vyplatí se proto dobře počítat a zkombinovat i více úsporných opatření najednou,“ doporučuje Petr Valdman.

Například na nejvýkonnější solární systémy a domácí fotovoltaické elektrárny úřad přispívá částkou až 150 000 korun. Na stavbu nízkoenergetického domu mohou žadatelé získat stejnou částku. Pokud stavba splní parametry pasivního domu, tak je dotace dvojnásobná a když ji stavitel vybaví některým obnovitelným zdrojem, třeba fotovoltaikou, může se příspěvek vyšplhat až na 450 000 korun. „Maximální příspěvek na zateplení rodinných domů je 550 000 korun,“ dodává Lucie Früblingová.

Bez projektu není dotace

Aby žadatel na dotaci dosáhl, je nutné projekt přizpůsobit podmínkám programu. To je podle Karla Srdečného náročné hlavně při projektování novostaveb pasivních domů. „V tomto případě bývají stavebníci někdy nemile překvapeni, že jejich jednoduchý projekt z katalogu nebo okopírovaný od souseda zdaleka nestačí pro získání dotace. Dobrý projekt se ale vyplatí. Stavebník totiž získá kvalitní dům. Platí, že není-li dům kvalitně naprojektován a postaven, nemůže být pasivní,“ vysvětluje.

Vyřízení dotace je podle Karla Srdečného relativně jednoduché, protože program Nová zelená úsporám je už zaběhnutý. Ačkoli vyjednání dotace nějaký čas stojí, z velké části je to možné přes internet. U hotových projektů, kde je vše administrativně v pořádku, může mít žadatel peníze na účtu už za 9 týdnů od podání žádosti.