Ekonomická krize? Češi ji čekají během pěti let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ekonomická krize můžeme čekat během pěti let. To je alespoň názor dvou třetin lidí. Češi se připravují úsporami, omezením spotřeby či snahou udržet si stabilní zaměstnání. Své peníze také vkládáme do vlastního bydlení. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Přesto, že ekonomika roste a nezaměstnanost v naší republice je minimální, Čechy to neláká k hýřivému životnímu stylu. Snaží se myslet na budoucnost. A ta je podle nich nejistá, protože během příštích pěti let očekávají ekonomickou krizi.

„Příchod recese výhledově očekává 61 procent dotázaných v našem průzkumu. V případě, že hospodářský pokles skutečně přijde, by Češi nejčastěji omezili výdaje na restaurace, kavárny a nakupování. Pětina by pak ušetřila na cestování. Naopak jen minimum by se zbavilo auta nebo rušilo různé formy spoření,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Jak se na krizi připravujeme?

Pokud se podíváme na to, jak se lidé na krizi připravují napříč věkovými kategoriemi, je to stejné. V 53 procentech si vytváříme finanční rezervu, 44 procent se vyhýbá půjčkám a omezuje svou spotřebu.

Pro 41 procent Čechů je jistotou stabilní zaměstnání. Důležité je pro nás mít místo nájemného bydlení vlastní. Vlastní před nájemním bydlením by upřednostnilo 20 procent respondentů.