Elektřina zdražuje, domácnosti si připlatí až o 10 procent

Elektřina

Elektřina

Elektřina
Elektřina příští rok zlevní
Elektřina
Elektřina
5
Fotogalerie

Elektřina je na letos na burzách, kde ji nakupují dodavatelé, nejdražší za posledních sedm let. Navýšení cen pro firmy i domácnosti proto letos oznámila většina dodavatelů. Zdražují velké energetické firmy i menší společnosti. Lidé si podle spotřeby připlatí o stovky až tisíce korun ročně.

Elektřina obchodovaná na energetických burzách už několik let za sebou zdražuje. Letos dosáhla svého sedmiletého maxima. Za posledních dvanáct měsíců ceny elektřiny vyskočily o zhruba 60 procent. „V roce 2016 byly na úrovni kolem 20 euro, teď jsou téměř na trojnásobku,“ říká Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Ekonomice se totiž daří a po komoditách je díky rostoucímu hospodářství poptávka. Zároveň rostou i ceny ropy, uhlí a plynu, které rovněž ovlivňují cenu elektřiny. Navýšení je posíleno i zdražením emisních povolenek. Nárůst ceny elektřiny se netýká jen odběratelů v České republice, ale v celé Evropě.

Poroste i cena za distribuci

Zdražovat nebude jen obchodní složka, ale také ta část elektřiny, kterou má pod patronátem Energetický regulační úřad. Ten na konci listopadu vydal nové cenové rozhodnutí. Zvýší se cena za přenos a distribuci elektřiny, a to o 2,1 procenta. Naopak klesne cena za systémové služby a sníží se i složka ceny na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

„V ceně za přenos a distribuci elektřiny se odráží rostoucí ceny silové elektřiny, což se projevuje nárůstem nákladů na krytí ztrát. Významný dopad na cenu za přenos a distribuci elektřiny mají také investice do nových vedení a transformoven, které zajistí zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávky elektřiny," přibližuje změny Pavel Círek, ředitel Odboru regulace elektroenergetiky ERÚ.

Zdražení o jednotky procent

O kolik cena elektřiny u konkrétního dodavatele naroste, bude záležet i na nákupní strategii dodavatelů. „Pro zákazníky nakupujeme elektřinu postupně. I přes zdražování jsme tak ceny mohli dlouho držet na nezměněné úrovni. Nakonec jsme i my museli přistoupit k mírné úpravě, a to od 1. června, kdy se účet za elektřinu zvýšil v průměru o 4 procenta,“ uvádí Roman Gazdík a dodává: „Bohužel růst ceny na burzách se od té doby nezastavil a pokračoval a ceny se drží vysoko. Proto jsme museli přistoupit k další úpravě. V minulosti byly ceny elektřiny již vyšší. Ceny se nyní pohybují na úrovni z roku 2012.“

Zvýšením cen zareagovala i další velká energetická společnost, E.ON. „Rozhodli jsme se reagovat na dlouhodobě nepříznivý vývoj ceny elektřiny na burzách i na kroky konkurence a upravit ceníky vybraných produktů. Zdražení se dotkne pouze klientů, kteří nemají fixované ceny energie,“ vysvětluje Martina Slavíková ze společnosti E.ON. Cena silové elektřiny vzrostla meziročně téměř o polovinu, E.ON v průměru zdražuje zhruba o 9 procent. „Pro většinu klientů půjde o desítky korun měsíčně,“ doplňuje Martina Slavíková.

Ceny zvyšují i alternativní dodavatelé. Například společnost Bohemia Energy elektřinu zdraží od nového roku zákazníkům, kteří nemají zafixované ceny. „Jejich celkový účet za elektřinu, tedy včetně regulované části, stoupne v průměru o 8 až 10 procent. Nepůjde o plošné zdražování, ale bude záležet, jaký typ produktu zákazníci mají. Ti, kteří mají historické produkty s velmi nízkými cenami, například z aukcí, zaznamenají výraznější navýšení, celkově asi o 20 procent. U jiných produktů se navýšení promítne v menší míře,“ říká Hana Novotná ze společnosti Bohemia Energy.

Dodavatelé radí elektřinu fixovat

Většina dodavatelů nyní zákazníky nabádá, aby si cenu elektřiny fixovali a chránili se tak před dalším možným zdražením. Predikovat vývoj na energetickém trhu ovšem není snadné. Kolem roku 2010 elektřina také zdražovala a odborníci i dodavatelé se shodovali, že levnější už nikdy nebude. Poté ale začala znovu klesat a lidé, kteří měli fixované produkty se smlouvu na dva nebo tři roky, zpravidla prodělali.

„Nabízíme fixace, tedy smlouvy s garancí konstantní ceny elektřiny až na tři roky dopředu. V době rostoucích cen elektřiny jsou dobrou pojistkou. Obchodníci pro zákazníka nakoupí elektřinu dopředu za aktuální ceny a tím pádem není zákazník ovlivněn, když během zafixované doby ceny rostou,“ uvádí Roman Gazdík.

Fixované produkty mají dodavatelé napříč celým energetickým trhem. Například podle vyjádření společnosti E.ON si produkty s fixací za posledních dvanáct měsíců sjednalo více než 105 tisíc klientů. Je třeba dodat, že fixace se dotýká pouze obchodní složky, tedy ceny silové elektřiny, nikoli regulovaných položek.